Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Είδη καφέ εσπρέσο: Βρες αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου

Είδη καφέ εσπρέσο Βρες αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου1

Είδη καφέ εσπρέσο – Ανακάλυψε όλα τα ροφήμασα espresso!

Το ταξίδι στον κόσμο του εσπρέσο, ειδικά για αυτούς που ξεκινάνε τώρα μπορεί να γίνει δύσκολο καθώς τα πολλά είδη καφέ εσπρέσο και οι ομοιότητες τους μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Το ίδιο συμβαίνει και στους πιο έμπειρους, καθώς στην καθομιλουμένη οι όροι ανακατεύονται.

Με αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μία σειρά όλα τα είδη καφέ εσπρέσο και ροφήματα καφέ espresso. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες ροφημάτων, τα χωρίς γάλα και τα με γάλα. Το γάλα (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται μαζί με τον εσπρέσο για την παραγωγή ροφημάτων καφέ. Είναι το υλικό που οδήγησε στη δημιουργία των περισσότερων είδη καφέ.

 

Τα 4 βασικά είδη καφέ εσπρέσο

Τα βασικά είδη εσπρέσο ristretto espresso doppio1

Εσπρέσο

Ο εσπρέσο που όλοι γνωρίζουμε. Συνήθως παρασκευάζεται από 7,5-10 γραμμάρια αλεσμένου καφέ. Ο χρόνος εκχύλισης είναι 22-35 δευτερόλεπτα και η ποσότητα του τελικού ροφήματος περίπου 30ml

 

Ristretto

O ristretto είναι ο “κοντός” εσπρέσο. Η ποσότητα αλεσμένου καφέ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του είναι πάλι 8-10 γραμμάρια. Αυτό που αλλάζει είναι η εκχύλιση η οποία σταματάει νωρίτερα, όταν η ποσότητα ροφήματος στο φλιτζάνι είναι περίπου 20ml.

 

Lungo

Lungo είναι ο μακρύς εσπρέσο. Χρειάζεται ίδια ποσότητα καφέ στην παρασκευή αλλά μεγαλύτερος χρόνος εκχύλισης (35-45 δευτερόλεπτα). Το τελικό ρόφημα στο φλιτζάνι είναι περίπου 40-50ml. Αυτός ο καφές θέλει προσοχή στην παρασκευή καθώς όσο μεγαλύτερες εκχειλίσεις κάνουμε τόσο πιο πιθανό είναι να κάψουμε τον καφέ. Αν κάψαμε τον καφέ θα το καταλάβουμε αν ο καφές σε σχέση με τον εσπρέσο που φτιάξατε είναι πολύ πιο πικρός. Αν σας αρέσει αυτό το είδος καφέ εσπρέσο επιλέξτε ένα χαρμάνι που μπορεί να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερες εκχυλίσεις.

 

Doppio

Doppio ή Double ή στα ελληνικά διπλό(ς) εσπρέσο. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παραγγελίες εσπρέσο στα αυτιά των barista. Αρκετά αγαπητός στην χώρα μας, καθώς ποτέ ένα εσπρεσάκι δεν είναι αρκετό, ειδικά αν ο καφές είναι πολύ καλός. Η παρασκευή του γίνεται με 15-18 γραμμάρια καφέ και ο χρόνος εκχύλισης είναι 25-35 δευτερόλεπτα με την ποσότητα του τελικού ροφήματος να είναι περίπου 50-60ml.

 

 

3 Είδη καφέ εσπρέσο χωρίς γάλα

Freddo Espresso(1)

Freddo Espresso

Ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων, και μια από τις νοστιμότερες παρασκευές κατά την άποψη μας. Αποτελείται από ένα διπλό εσπρέσο χτυπημένο με πάγο και σερβιρισμένο σε ήδη κρύο ποτήρι με πάγο. Ιδανικό ρόφημα για καλοκαιρινούς μήνες αλλά και για όλο τον χρόνο. Ένα ρόφημα που διαρκεί καθώς η ποσότητα λόγο του πάγου είναι μεγάλη (σύνολο 250 – 300ml κατά προσέγγιση) και διαρκεί μπορεί και για όλη την μέρα. Μάθε πως να φτιάξεις τον τέλειο Freddo Espresso στο σπίτι!

 

Americano

Ένα είδος καφέ που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Η ιστορία λέει ότι πήρε το όνομα του από τους Αμερικανούς στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που πρόσθεταν νερό στον εσπρέσο γιατί τους φαινόταν πολύ δυνατός. Η βασική αναλογία είναι 1/3 εσπρέσο 2/3 ζεστό νερό.

 

Iced Americano

Ο Americano με πάγο. Σε ποτήρι με πάγο προσθέτετε μονό ή διπλό εσπρέσο και το ανακατεύουμε για να αραιώσει ο εσπρέσο με τον πάγο. Στη συνέχεια προσθέτετε όσο νερό επιθυμείτε.

 

 

Είδη καφέ εσπρέσο με γάλα

Είδη καφέ espresso με γάλα macchiato cortado flat white cappuccino caffe latte1

Η βασική διαφορά στα ροφήματα με γάλα είναι η αναλογία καφέ γάλακτος και αφρού. Όταν φτιάχνουμε γάλα στο ακροφύσιο, ανάλογα με τον αέρα που θα προσθέσουμε, φτιάχνουμε ένα μικρό έως μεγάλο στρώμα αφρού στην επιφάνεια του γάλακτος. Αυτός ο αφρός είναι παγιδευμένος αέρας μέσα στο γάλα. Άρα το πόσο αέρα θα βάλουμε στο γάλα μας έχει σημασία για το κάθε ρόφημα. Με αυτό τον τρόπο προκύπτουν τα παρακάτω είδη καφέ εσπρέσο με γάλα.

 

Cappuccino

Ο καπουτσίνο είναι από τα πιο γνωστά είδη καφέ με γάλα. Η πιο γνωστή συνταγή είναι καφές γάλα αφρός όλα σε αναλογία 1 προς 1. Στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη που ο cappuccino είναι 150- 170 ml ρόφημα, η αναλογία αλλάζει και γίνεται 1:2:2. 1 δόση εσπρέσο και ίσα μέρη γάλακτος και αφρού σε διπλάσια ποσότητα απ’ οτι ο εσπρέσο.

 

Caffe Latte

Η προέλευση του δεν είναι από την Ιταλία. Όταν ο εσπρέσο άρχισε να διαδίδεται στον κόσμο, σε πολλούς φαινόταν πικρός και έντονος και άρχισαν να τον αραιώνουν με ζεστό γάλα. Αυτό το ρόφημα ήρθε και έμεινε καθώς εξυπηρετεί τους ανθρώπους που θέλουν μια όχι τόσο έντονη εμπειρία καφέ. Το γάλα που περιέχει είναι περισσότερο από αυτό του καπουτσίνο κάνοντας την γεύση του καφέ λιγότερο έντονη. Επίσης παραδοσιακά έχει λιγότερο αφρό από τον καπουτσίνο. Η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι σκέτο Latte αλλά στην Italaroma προτιμάμε να το γράφουμε Caffe Latte καθώς πολύ άνθρωποι ταξιδεύουν στην Ιταλία και αν παραγγείλουν εκεί ένα latte πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τους έρθει ένα ποτήρι γάλα.

 

Macchiato

Ένα ρόφημα που το όνομα του μπορεί να σημαίνει πολλά. Πήρε το όνομα του από το “σημάδεμα” ενός εσπρέσο με λίγο γάλα. Σήμερα έχει αλλάξει λίγο και είναι εσπρέσο με λίγο γάλα και τον αφρό από το χτύπημα του γάλακτος στο ακροφύσιο. Αυτό έγινε για να μπορούν οι σερβιτόροι να το ξεχωρίζουν από ένα απλό εσπρέσο, καθώς αν ρίξεις απλά λίγο ζεστό γάλα σε ένα εσπρέσο η κρέμα θα το σκεπάσει και δεν θα φαίνεται. Υπάρχει μια σύγχυση και αυτό οφείλεται κυρίως το starbucks και συγκεκριμένα το Caramel Macchiato. Το ρόφημα πλησιάζει πιο πολύ σε ένα caffe Latte αλλά ονομάστηκε έτσι λόγο του “σημαδέματος” με το σιρόπι καραμέλα.

 

Flat White

Ένα είδος καφέ που φημολογείται ότι ξεκίνησε από την Αυστραλία ή την Νέα Ζηλανδία. Είναι ένας πιο δυνατός caffe latte καθώς περιέχει ένα διπλό espresso, περίπου 120ml γάλα και ένα λεπτό layer από αφρό. Αρέσει στους barista καθώς είναι το καλύτερο ρόφημα για να κάνουν σχέδια με το γάλα, το λεγόμενο latte art.

 

Cortado

Είδη καφέ εσπρέσο με προέλευση από την Ισπανία. Οι Ισπανοί έφτιαχναν τον εσπρέσο τους λίγο μεγαλύτερο από τους Ιταλούς (35-40ml) και όχι τόσο έντονο. Το Cortado είναι ένα εσπρέσο με ίση ποσότητα γάλακτος ζεσταμένο στο ακροφύσιο ατμού την μηχανής. Η διαφορά είναι ότι σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι και όχι φλιτζάνι σαν τα άλλα ζεστά ροφήματα.

 

Freddo Cappuccino

Άλλη μια ελληνική παρασκευή καφέ, όπου το γάλα χτυπιέται κρύο στην φραπιέρα μέχρι να γίνει γυαλιστερή κρέμα. Σαν βάση έχουμε ένα διπλό εσπρέσο όπου το χτυπάμε με πάγο όπως στο freddo espresso, το προσθέτουμε σε ψηλό ποτήρι με παγάκια και από πάνω φτιάχνουμε ένα layer με το γάλα που ήδη χτυπήσαμε.

Και τώρα που πήρες μια γεύση από τα διαφορετικά είδη καφέ εσπρέσο που υπάρχουν, αγόρασε τον αγαπημένο σου καφέ εσπρέσο σε κόκκους, κάψουλες ή ταμπλέτες από την Italaroma και ξεκίνα να τον απολαμβάνεις!

Καλάθι close