Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Τι κάνει τον Ιταλικό καφέ τόσο ξεχωριστό;

Τι κάνει τον Ιταλικό καφέ τόσο ξεχωριστό;

Όταν πρόκειται για καφέ, ο ιταλικός καφές θέτει τα πρότυπα ποιότητας. Ένα φλιτζάνι ιταλικού εσπρέσο είναι σαν μια συμφωνική ορχήστρα που δημιουργείται προσεκτικά με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και φροντίδα, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα όργανα – δεν είναι τυχαίο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον ιταλικό καφέ σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Από τις μοναδικές τεχνικές παρασκευής μέχρι το εξαιρετικό γευστικό προφίλ του, εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι κάνει τον ιταλικό καφέ ξεχωριστό!

Η ιταλική κουλτούρα του καφέ φημίζεται για την έμφαση που δίνει στην ποιότητα και την παράδοση. Στην Ιταλία, ο καφές θεωρείται βασικό μέρος της καθημερινής ζωής και συχνά απολαμβάνεται σε μικρά, δυνατά φλιτζάνια ως εσπρέσο ή καπουτσίνο.

Μια βασική πτυχή του ιταλικού καφέ είναι η χρήση υψηλής ποιότητας, φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων. Οι Ιταλοί καβουρδιστές καφέ δίνουν μεγάλη προσοχή στην επιλογή και το καβούρδισμα των καλύτερων κόκκων για να παράγουν μια πλούσια, γεμάτη γεύση.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της ιταλικής κουλτούρας του καφέ είναι η προσοχή στην προετοιμασία και την παρουσίαση. Στην Ιταλία, η παρασκευή ενός καλού φλιτζανιού καφέ θεωρείται τέχνη και οι baristas είναι υπερήφανοι για την τέχνη τους. Η μηχανή εσπρέσο, η οποία εφευρέθηκε στην Ιταλία, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή την κουλτούρα, καθώς επιτρέπει στους baristas να ελέγχουν την πίεση, τη θερμοκρασία και τον ρυθμό ροής του νερού για την εξαγωγή της τέλειας δόσης καφέ.

Τέλος, στην Ιταλία, ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά και μια κοινωνική εμπειρία. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από την ημέρα τους και να απολαμβάνουν έναν καφέ σε μια τοπική καφετέρια, όπου μπορούν να χαλαρώσουν, να συνομιλήσουν με φίλους και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα. Αυτή η κοινωνική πτυχή της ιταλικής κουλτούρας του καφέ αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής στην Ιταλία και έχει συμβάλει στην καθιέρωση του καφέ ως βασικό στοιχείο της ιταλικής γευσιγνωστικής νοοτροπίας και κουζίνας.

Προφίλ γεύσης ιταλικού καφέ

Ο ιταλικός καφές φημίζεται για το έντονο και ξεχωριστό γευστικό προφίλ του. Ο εσπρέσο σερβίρεται παραδοσιακά ως μια γεμάτη γεύση που μπορεί να απολαμβάνεται μόνη της ή να συνδυάζεται εύκολα με γλυκά όπως τα biscotti. Όμως αυτή η έντονη γεύση μπορεί επίσης να μειωθεί μέσω ενός ή περισσοτέρων ειδικών μειγμάτων για την παρασκευή πιο ήπιων καφέδων, όπως ο καπουτσίνο και ο latte Macchiato.

Ενώ ο ιταλικός εσπρέσο είναι γνωστός για την έντονη γεύση του, δεν είναι απαραίτητα πικρός. Η γεύση του ιταλικού καφέ μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με το καβούρδισμα και τον τύπο των κόκκων που χρησιμοποιούνται. Ορισμένοι ιταλικοί καφέδες μπορεί να είναι αρκετά γλυκοί και απαλοί, ενώ άλλοι μπορεί να είναι τολμηροί και έντονοι.

Αποκλειστικές τεχνικές παρασκευής

Οι Ιταλοί παραγωγοί καφέ έχουν τελειοποιήσει εξαιρετικές τεχνικές εκχύλισης που ενισχύουν τα έντονα γευστικά προφίλ των παγκοσμίως γνωστών αφεψημάτων τους, ενώ παράλληλα τα φέρνουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό ουρανίσκο, προσφέροντας διακριτική γλυκύτητα είτε στον εσπρέσο είτε στα ροφήματα με βάση το γάλα.

Η 1η πρακτική μηχανή εσπρέσο εφευρέθηκε στην Ιταλία το 1901 από τον Luigi Bezzera. Ο ίδιος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια βελτιωμένη μηχανή εσπρέσο που διέθετε έναν λέβητα και τέσσερα “γκρουπ” που περιείχαν φίλτρα διαφορετικού μεγέθους τα οποία εμπεριείχαν αλεσμένο καφέ.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μια ασυνήθιστη τεχνική “corretto” που περιλαμβάνει την προσθήκη ρίζας γλυκόριζας κατά την παρασκευή του καφέ, για μια μοναδικά έντονη στη γεύση- και την αποκλειστική τεχνική pull, όπου οι baristas επιβραδύνουν χειροκίνητα τη διαδικασία εκχύλισης για να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη απόχρωση και πολυπλοκότητα στο γευστικό προφίλ του φλιτζανιού.

Ιταλική κουλτούρα καφέ

Στην Ιταλία η κουλτούρα του καφέ είναι τόσο ισχυρή που υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά μέσο όρο, οι Ιταλοί πίνουν τέσσερις καφέδες την ημέρα, συνήθως δύο στο σπίτι και δύο εκτός – στο γραφείο ή στο μπαρ – που κατανέμονται σε τρεις στιγμές: κατά το πρωινό, το μεσημέρι και μετά το μεσημεριανό γεύμα και μερικές φορές μετά το δείπνο.

Στην Ιταλία, συνηθίζεται να στέκεσαι στο μπαρ και να πίνεις έναν γρήγορο εσπρέσο, αντί να κάθεσαι για ένα χαλαρό φλιτζάνι καφέ. Στην Ιταλία, ένα απλό σφηνάκι εσπρέσο ονομάζεται “Caffe”, ενώ ένα διπλό σφηνάκι ονομάζεται “doppio”.

Η αγάπη των Ιταλών για τον καφέ είναι τόσο ισχυρή που πολλοί άνθρωποι τον πίνουν ακόμη και κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους.

Κάθε ιταλική περιοχή διαθέτει διαφορετικές παραλλαγές του κλασικού καφέ. Εκτός από τον κανονικό εσπρέσο, στην πραγματικότητα, υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί, όπως:

Macchiato: εσπρέσο με την προσθήκη ζεστού ή κρύου γάλακτος

Decaffeinated: χωρίς καφεΐνη, όπως υποδηλώνει και το όνομά του

Διπλός: δύο καφέδες στο ίδιο φλιτζάνι, πολύ ενεργητικός

Long: λιγότερο συμπυκνωμένος και πιο νερουλός λόγω της εκχύλισης που γίνεται για να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο

Corretto: εσπρέσο με την προσθήκη λικέρ. Πολύ δημοφιλής στην περιοχή Marche, με την προσθήκη του Varnelli mistrà, ενός ξηρού λικέρ γλυκάνισου

Καπουτσίνο: Ιταλικό σύμβολο, συνήθως συνοδεύεται από κρουασάν, καφές σε μεγάλο φλιτζάνι με την προσθήκη γάλακτος και αφρού

Ορισμένοι από αυτούς πίνονται βασικά σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι Ιταλοί πίνουν συνήθως καπουτσίνο το πρωί, caffè corretto μετά το μεσημεριανό γεύμα και μερικές φορές μετά το δείπνο.

Ως εκ τούτου, οι αξίες του «Made in Italy» που σχετίζονται με τον καφέ είναι πολλές. Ο βασικός κανόνας, ωστόσο, για να καταλάβετε την πραγματική γεύση και ποιότητα ενός καφέ είναι να τον πίνετε χωρίς ζάχαρη και γάλα. Η πικράδα του καφέ αντιπροσωπεύει την αληθινή ιταλική γεύση, πρωταγωνίστρια της διεθνούς αγοράς. Αν ο καφές είναι υψηλής ποιότητας, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Είτε πρόκειται για παρέα με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, το πρωί, μετά το γεύμα ή το βραδάκι, ο ιταλικός καφές αντιπροσωπεύει μια στιγμή γαλήνης. Ο καφές για τους Ιταλούς σημαίνει οικογένεια, παράδοση, ποιότητα και αγάπη.

Καλάθι close