Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Καφές Americano: Πώς να τον φτιάξετε + 3 Tips για καλύτερό αποτέλεσμα

Καφές Americano πώς τον φτιάχνετε 3 Tips για καλύτερό αποτέλεσμα

Τι είναι ο καφές Americano;

Ο καφές Americano με πολύ απλά λόγια είναι ένας νερωμένος espresso. Η παρασκευή του είναι απλή, μία ή δύο δόσεις εσπρέσο αραιωμένες με ζεστό νερό σε αναλογία 1:1 ή 1:2. Δηλαδή για μονό, 20ml espresso αραιωμένα σε 40ml ζεστό νερό και για διπλό 40ml espresso αραιωμένα σε 80ml ζεστό νερό. Η γεύση του πλησιάζει τον καφέ φίλτρου και όχι τόσο τον εσπρέσο καθώς η αραίωση “απορροφά”  τα έντονα γευστικά χαρακτηριστικά του εσπρέσο και αφήνει ένα πιο ήπιο γευστικό αποτύπωμα. Είναι ένα δημοφιλές ρόφημα καθώς επιτρέπει στους λάτρεις του εσπρέσο να απολαμβάνουν καφέ με γευστικά χαρακτηριστικά καφέ φίλτρου χωρίς να χρειάζονται έξτρα εξοπλισμό έκτος από την ήδη υπάρχουσα καφετιέρα εσπρέσο.

Η ιστορία του και από που πήρε το όνομα του

Ο αστικός μύθος λέει ότι οι Αμερικάνοι στρατιώτες του βρίσκονταν στην Ιταλία κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου έβρισκαν τον εσπρέσο πολύ δυνατό. Συχνά ζητούσαν ο εσπρέσο τους να σερβίρετε μαζί με λίγο ζεστό νερό ή αραιωμένος στο επίπεδο που είχαν συνηθίσει να πίνουν αυτοί τον καφέ τους στην πατρίδα τους. Αυτό το στυλ καφέ ονομάστηκε τότε “caffe americano”.

Πώς να φτιάξετε americano στο σπίτι αν έχετε καφετιέρα Nespresso

Η διαδικασία που προτείνουμε είναι πολύ απλή. Παίρνετε μία κούπα ή ένα φλυτζάνι που χωρέσει τουλάχιστον 100ml ροφήματος και το τοποθετείτε κάτω από το βρυσάκι της μηχανής. Χωρίς να βάλετε κάψουλα μέσα πατάτε το κουμπί του καφέ να βγάλετε νερό στην επιθυμητή ποσότητα. Στη συνέχει προσθέτετε κάψουλα και στην ίδια κούπα με το ζεστό νερό προσθέτετε τον καφέ.

Tip 1: Χρησιμοποιήστε νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα

Tip 2: Επειδή το βρυσάκι μπορεί να έχει υπολείμματα καφέ, αφήστε λίγο να νερό να τρέξει πρώτα, μέχρι να το δείτε να καθαρίζει και μετά τοποθετήστε την κούπα.

Αν έχετε ημι-επαγγελματική μηχανή με boiler που έχει έξοδο για ζεστό νερό, μπορείτε χρησιμοποιήσετε το νερό από αυτή.

Προσοχή: Αν έχετε πολύ καιρό να χρησιμοποιήσετε το νερό του boiler, υπάρχει περίπτωση να μην έχει τόσο ευχάριστη γεύση και να αλλοιώσει την γεύση του ροφήματος.

Το μειονέκτημα του Americano και το tip για να το αντιστρέψετε

Το μόνο μειονέκτημα αυτού του καφέ είναι ότι με την προσθήκη του ζεστού νερού στον εσπρέσο αυξάνετε η πικράδα. Για να το αποφύγετε αυτό, με το που τελειώσει η εκχείλιση του εσπρέσο, με ένα κουταλάκι ξεκινήστε σιγά σιγά να αφαιρείτε την κρέμα από την επιφάνεια. Η κρέμα όσο όμορφο κάνει τον καφέ αισθητικά, τόσο πιο πικρό τον κάνει. Στην κρέμα είναι παγιδευμένα κομματάκια αλεσμένου καφέ που προσφέρουν μια έξτρα πικράδα στο ρόφημα. Επομένως, πριν ανακατέψετε τον καφέ, φροντίστε να έχετε αφαιρέσει όσο περισσότερη κρέμα μπορείτε για να απολαύσετε έναν λιγότερο πικρό καφέ. (Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στον εσπρέσο και να δοκιμάσετε να δείτε την διαφορά με και χωρίς κρέμα. Είμαι σίγουρος πως θα την αισθανθείτε.)

 

 

Καλάθι close