Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Μαύρο τσάι vs Καφές – Ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη;

Μαύρο τσάι vs Καφές Ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη;

Και τα δύο αυτά ροφήματα παρασκευάζονται με ζεστό νερό και μέρη φυτών – κόκκους καφέ και φύλλα τσαγιού – αλλά η γεύση και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι πολύ διαφορετική! Έχει λοιπόν ο καφές ή το μαύρο τσάι περισσότερη καφεΐνη και ποιο ρόφημα είναι πιο υγιεινό;

Ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στο μαύρο τσάι και στον καφέ. Τα ροφήματα αυτά έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζετε!

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται φυσικά σε φυτά όπως το κακαόδεντρο, το καφεόδεντρο και τα διάφορα φυτά που παράγουν τσάι. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, βοηθώντας σας να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε ξύπνιοι περισσότερο.

Η καφεΐνη χρειάζεται μία έως δύο ώρες για να φτάσει στην πλήρη επίδρασή της στο σώμα σας. Έχει επίσης διάρκεια ημιζωής περίπου πέντε ωρών, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από πέντε ώρες, το σώμα σας έχει μεταβολίσει τη μισή καφεΐνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε ροφήματα με καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα. Αν πιείτε ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ ή μαύρο τσάι πολύ αργά μέσα στην ημέρα, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Καφεΐνη στον καφέ

Το μέσο φλιτζάνι μαύρου καφέ έχει περίπου 95 mg καφεΐνης και ένα σφηνάκι εσπρέσο έχει περίπου 64 mg. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα – 4 με 5 φλιτζάνια καφέ ή έως 6 σφηνάκια εσπρέσο – θεωρούνται ασφαλή για υγιείς ενήλικες.

Τι γίνεται με τον ντεκαφεϊνέ καφέ;

Αν και ο ντεκαφεϊνέ θεωρείται όχι και τόσο γευστικός καφές, υπάρχουν αρκετές νόστιμες επιλογές στην αγορά πλέον. Μπορεί να γίνει ντεκαφεϊνέ ο καφές με διάφορες μεθόδους, όπως η διαδικασία Swiss Water Process και οι χημικοί διαλύτες. Χωρίς επεξεργασία, όλοι οι κόκκοι καφέ έχουν καφεΐνη μέσα τους. Δεν υπάρχει φυσικός ντεκαφεϊνέ καφές, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη για την υγεία σας ούτως ή άλλως!

Καφεΐνη στο μαύρο τσάι

Πόση καφεΐνη υπάρχει στο μαύρο τσάι; Ένα τυπικό φλιτζάνι μαύρο τσάι έχει περίπου 47 mg καφεΐνης, δηλαδή περίπου τη μισή ποσότητα σε σχέση με τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πιείτε πολύ περισσότερο τσάι πριν παρουσιαστούν αρνητικά συμπτώματα καφεΐνης!

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός φυτού που ονομάζεται Camellia sinensis. Στην πραγματικότητα, και οι τέσσερις κύριοι τύποι τσαγιού παρασκευάζονται από το ίδιο φυτό! Η διαφορά μεταξύ του λευκού, του πράσινου, του oolong και του μαύρου τσαγιού έγκειται στην επεξεργασία. Για να φτιάξετε μαύρο τσάι, αφήνετε τα φύλλα του φυτού να οξειδωθούν, γεγονός που τα μετατρέπει από πράσινα σε μαύρα.

Υπάρχουν τσάγια χωρίς καφεΐνη;

Πολλά είδη τσαγιού δεν περιέχουν καφεΐνη. Για παράδειγμα, το τσάι από βότανα, το οποίο παρασκευάζεται με διάφορα βότανα και φύλλα, συνήθως δεν περιέχει καφεΐνη. Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη, ελέγξτε την ετικέτα του αγαπημένου σας τσαγιού – και αποφύγετε το μαύρο τσάι. Αυτό ισχύει και για το chai!

Μαύρο τσάι έναντι καφέ: Το συμπέρασμα

Ποιο καφεϊνούχο ρόφημα θα πρέπει να επιλέξετε; Ως λάτρεις του καφέ, συνιστούμε πάντα ένα νόστιμο φλιτζάνι καφέ. Αλλά αν ψάχνετε για μια πιο ελαφριά δόση καφεΐνης, ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Και μην ξεχνάτε ότι και τα δύο ροφήματα διαθέτουν πλέον εκδοχές χωρίς καφεΐνη!

Καλάθι close