Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στη σοκολάτα και στον καφέ

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στη σοκολάτα και στον καφέ

Η σοκολάτα και ο καφές έχουν πολλά κοινά: και τα δύο παρασκευάζονται με κόκκους που καβουρδίζονται και αλέθονται. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο συνδυασμός τους είναι γευστικά τέλειος!

Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε: όταν πρόκειται για την καφεΐνη στη σοκολάτα έναντι του καφέ, ποιο από τα δύο έχει περισσότερη;

Ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στις αναλογίες καφεΐνης στον καφέ και στην σοκολάτα αντίστοιχα, για να σας βοηθήσουμε να προσέχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε! Θα πρέπει να πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ή να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι καφέ; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε:

Από πού προέρχεται η καφεΐνη;

Τόσο οι κόκκοι καφέ όσο και οι κόκκοι κακάο περιέχουν φυσικά καφεΐνη. Όταν φτιάχνετε καφέ, αλέθετε τους καβουρδισμένους κόκκους και τους διαπερνάτε με νερό, εκχυλίζοντας γεύσεις, έλαια και – το μαντέψατε – καφεΐνη! Επειδή εκχυλίζετε την καφεΐνη και δεν τρώτε απλώς ολόκληρο τον κόκκο, θα καταλήξετε με λίγο λιγότερη καφεΐνη στο φλιτζάνι σας.

Όταν είναι ωμοί, οι κόκκοι σοκολάτας έχουν πολύ πικρή γεύση, γι’ αυτό πρέπει να ζυμώνονται και στη συνέχεια να καβουρδίζονται. Στη συνέχεια αφαιρείται το εξωτερικό κέλυφος, αφήνοντας τους κόκκους κακάο που μπορούν να αλεστούν σε σκόνη κακάο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώτε μια μπάρα σοκολάτας, τρώτε τον ίδιο τον κόκκο κακάο, οπότε λαμβάνετε όλη την καφεΐνη.

Πόση καφεΐνη περιέχει η σοκολάτα;

Η ποσότητα καφεΐνης στη σοκολάτα εξαρτάται από το πόσο κακάο περιέχει. Η ισχυρή μαύρη σοκολάτα περιέχει συνήθως 70% έως 85% κακάο, η κανονική μαύρη σοκολάτα 50% έως 69% και η σοκολάτα γάλακτος περιέχει μόνο 10% έως 20% κακάο. Ένας γενικός κανόνας; Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο υψηλότερη είναι η καφεΐνη, επειδή η καφεΐνη προέρχεται από τον κόκκο κακάο.

Πόση καφεΐνη μπορεί λοιπόν να εμπεριέχεται σε αυτούς τους διαφορετικούς τύπους σοκολάτας; Υπάρχουν περίπου 23mg καφεΐνης σε ένα τετραγωνάκι 30g μιας απλής σοκολάτας χωρίς ζάχαρη. Μια μεγαλύτερη πλάκα (περίπου 100g) πολύ μαύρης σοκολάτας (70-85% κακάο) έχει περίπου 80mg καφεΐνης. Ένα ίδιο κομμάτι μαύρης σοκολάτας (50-69% κακάο) έχει περίπου 70mg καφεινης. Και μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος 100g, έχει μόλις 20mg καφεΐνης.

Πόση καφεΐνη περιέχει ο καφές;

Και τι γίνεται με τον καφέ; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καφεΐνη υπάρχει στο φλιτζάνι σας. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η αναλογία καφέ-νερού και η μέθοδος παρασκευής. Αν φτιάχνετε δυνατό καφέ χρησιμοποιώντας περισσότερους κόκκους καφέ, θα καταλήξετε σε υψηλότερο επίπεδο καφεΐνης. Και αν φτιάχνετε εσπρέσο αντί για καφέ φίλτρου, θα βρείτε περισσότερη καφεΐνη ανά γραμμάρια.

Πόση ακριβώς; Ένας κόκκος καφέ περιέχει 6mg καφεΐνης. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ έχει 95mg καφεΐνης. Και ένα σφηνάκι εσπρέσο έχει 64mg καφεΐνης.

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στη σοκολάτα και στον καφέ: Το συμπέρασμα

Ποιο από τα δύο έχει περισσότερη καφεΐνη, η σοκολάτα ή ο καφές; Εξαρτάται κατά κάποιο τρόπο από το είδος του καφέ που πίνετε και το είδος της σοκολάτας που τρώτε.

Μια πολύ μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερη καφεΐνη από ένα απλό σφηνάκι εσπρέσσο, αλλά αν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου ή ένα διπλό σφηνάκι latte, ισχύει το αντίστροφο. Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου έχει σχεδόν πέντε φορές περισσότερη καφεΐνη από μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος!
Το συμπέρασμα; Αν ψάχνετε για πολλή καφεΐνη, καλύτερα να πιείτε ένα γευστικό φλιτζάνι καφέ! Υπάρχει περισσότερη καφεΐνη σε ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου καφέ από ό,τι σε μια μπάρα σοκολάτας.

Καλάθι close