Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Τι είναι ο πράσινος καφές;

Τι είναι ο πράσινος καφές;

Τι είναι ο πράσινος καφές;

Αν οι μπανάνες είναι πράσινες, δεν είναι αρκετά ώριμες για να καταναλωθούν. Αν το κρέας ή οι πατάτες πρασινίσουν, αρχίζουν να χαλάνε. Αν δείτε πράσινες κηλίδες στο ψωμί ή στα φρούτα, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε. Ο πράσινος καφές όμως; Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει για συμπληρώματα πράσινου καφέ σε σχέση με προγράμματα απώλειας βάρους, αλλά αν έχετε πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ ή στην τοπική καφετέρια για να αναζητήσετε πραγματικό πράσινο καφέ, μπορεί να έχετε απογοητευτεί. Κάποιοι τον έχουν, αλλά οι περισσότεροι όχι.

Τα υποτιθέμενα οφέλη του πράσινου καφέ για την απώλεια βάρους είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και θα αναφερθούμε σε αυτή την ιστορία σύντομα. Ακόμα κι έτσι, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας για άλλους λόγους, τους οποίους επίσης θα συζητήσουμε. Παρά την πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία, ο πράσινος καφές δεν είναι κάποια εξωτική ποικιλία που προέρχεται από ειδικούς καλλιεργητές ή από μακρινά έθνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια προσφορά κόκκων πράσινου καφέ σε κάθε φάρμα και φυτεία καφέ.
Ακόμα και αν καλλιεργείτε τον δικό σας καφέ στο σπίτι, έχετε κι εσείς άφθονο χωρίς να το ξέρετε.

Διαβάστε και θα καταλάβετε παρακάτω….

Τι είναι ο πράσινος καφές;

Ο πράσινος καφές προέρχεται από πράσινους κόκκους καφέ. Και υπάρχει ένα συνώνυμο για τους πράσινους κόκκους καφέ: κόκκοι καφέ.

Σωστά, ο πράσινος καφές είναι απλά ένα προϊόν από κανονικούς, απλούς, ακατέργαστους κόκκους καφέ που δεν έχουν καβουρδιστεί ακόμα. Οι κόκκοι καφέ που έχουν συλλεχθεί και υποστεί επεξεργασία είναι πράσινοι και παίρνουν το γνωστό καφέ χρώμα τους μόνο λόγω της διαδικασίας του καβουρδίσματος.
(Αν νομίζατε ότι οι κόκκοι καφέ είναι κόκκινοι ή κίτρινοι όταν συλλέγονται, έχετε μισό δίκιο. Αυτά είναι τα “κεράσια” του καφέ που περιέχουν τους κόκκους).

Υπάρχει ένας ακόμη ορισμός που πρέπει να καλύψουμε πριν προχωρήσουμε: το εκχύλισμα πράσινου καφέ. Προφανώς, η ουσία αυτή εξάγεται από ακατέργαστους κόκκους καφέ και είναι το προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχει επίσης μια σημαντική χρήση στη βιομηχανία καφέ. Το εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ χρησιμοποιείται στην αποκαλούμενη Swiss Water διαδικασία αφαίρεσης καφεΐνης από τον καφέ, μια απολύτως φυσική μέθοδος που χρησιμοποιείται εμπορικά από τη δεκαετία του 1980.

Αυτή είναι λοιπόν η απλή απάντηση: ο πράσινος καφές είναι ο καφές που δεν έχει καβουρδιστεί. Μπορείτε όμως να τον πιείτε.

Πώς είναι η γεύση του πράσινου καφέ;

Το μεγαλύτερο μέρος της “γεύσης καφέ” που έχουμε συνηθίσει, καθώς και το χαρακτηριστικό άρωμα του αφεψήματος, οφείλονται στη διαδικασία του καβουρδίσματος. Έτσι, αν πιείτε πράσινο καφέ σε μια τυφλή δοκιμή γεύσης, μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι πρόκειται για καφέ. Ο πράσινος καφές έχει πολύ πιο ήπια, ελαφριά γεύση από τον κανονικό καφέ, και όταν φτιάχνεται σωστά έχει ελάχιστο πάχος. Κάποιοι περιγράφουν τη γεύση ως “χορταρένια” ή τη συγκρίνουν με εκείνη του πράσινου τσαγιού ή του τσαγιού από βότανα, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι επίσης πιο όξινος από τον καβουρδισμένο καφέ.

Ο καφές που παρασκευάζεται από τους ωμούς πράσινους κόκκους δεν μοιάζει πραγματικά με “καφέ”, επίσης. Συνήθως έχει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, μερικές φορές με έναν ελαφρύ τόνο πράσινου. Ωστόσο, αυτές είναι επιφανειακές διαφορές. Το σημαντικό ερώτημα – τουλάχιστον όταν εξετάζουμε τα οφέλη για την υγεία και την ευεξία – είναι αν ο καβουρδισμένος και ο πράσινος καφές έχουν τα ίδια χημικά χαρακτηριστικά. Δεν έχουν.

Τι κάνει τον πράσινο καφέ διαφορετικό

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν ενώσεις γνωστές ως χλωρογενικά οξέα. Πολλά άλλα τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, οι ντομάτες και οι μελιτζάνες, περιέχουν επίσης αυτά τα οξέα, αλλά ο καφές έχει υψηλότερα επίπεδα από όλα αυτά. Το χλωρογενικό οξύ και ένα από τα υποπροϊόντα του, το καφεϊκό οξύ (καμία σχέση με την καφεΐνη) είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι πολλά από τα οφέλη του καφέ για την υγεία οφείλονται στην παρουσία αυτών των οξέων.
Ωστόσο, συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα όταν καβουρδίζετε τους κόκκους καφέ. Καθώς αποκτούν περισσότερη γεύση, τα επίπεδα των χλωρογενικών οξέων τους μειώνονται δραματικά.

Με άλλα λόγια, οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα των ενώσεων που πιστεύεται ότι παρέχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία και την ευημερία – ή για να το θέσουμε ακόμα πιο απλά, ο πράσινος καφές είναι καλύτερος για εσάς από τον καβουρδισμένο καφέ.
Υπάρχει και μια άλλη διαφορά μεταξύ του πράσινου και του κανονικού καφέ: τα επίπεδα καφεΐνης τους.

Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, καθώς οι ποικιλίες των κόκκων και οι μέθοδοι καβουρδίσματος έχουν αντίκτυπο. Ωστόσο, το καβούρδισμα των κόκκων καφέ μειώνει σιγά σιγά την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ- το σκούρο καβούρδισμα, για παράδειγμα, περιέχει λιγότερη καφεΐνη από το ελαφρύ καβούρδισμα.

Έτσι, ο καφές που παρασκευάζεται από ακατέργαστους πράσινους κόκκους καφέ, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί καθόλου τη διαδικασία καβουρδίσματος, θα περιέχει λίγο περισσότερη καφεΐνη από ένα ελαφρύ καβούρδισμα, και αρκετά περισσότερη από τα πιο σκούρα καβουρδίσματα. (Αυτό δεν ισχύει για το εκχύλισμα πράσινου καφέ- η χρήση του θα οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη καφεΐνης).

Τώρα που τελείωσαν οι συγκρίσεις, ήρθε η ώρα να περάσουμε στα τμήματα αυτού του άρθρου που ενδιαφέρουν περισσότερο τους περισσότερους αναγνώστες.

Οφέλη του πράσινου καφέ για την υγεία

Η μακρόχρονη συζήτηση σχετικά με την υποτιθέμενη ικανότητα του εκχυλίσματος πράσινου καφέ να βοηθά στην απώλεια βάρους αξίζει τη δική της ενότητα – και ποιοι είμαστε εμείς να πούμε όχι; Θα αποδομήσουμε αυτή τη συζήτηση μετά από μια σύνοψη των λιγότερο αμφιλεγόμενων ευεργετικών ωφελειών για την υγεία και την ευεξία που μπορεί να προσφέρει ο πράσινος καφές.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διαβήτης

Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο πράσινος καφές (ή το εκχύλισμά του, που λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος) μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και το συνολικό προφίλ των λιπιδίων- όλα αυτά συνδέονται στενά με την ανάπτυξη ή τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά χλωρογενικά οξέα που περιέχονται στον πράσινο καφέ μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αντιμετωπίσουν το μεταβολικό σύνδρομο, κύριες αιτίες του διαβήτη, σε προδιαβητικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί τόσο σε υγιείς όσο και σε παχύσαρκους συμμετέχοντες σε μελέτες.

Αρτηριακή πίεση

Έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα και κλινικές δοκιμές που δείχνουν την ικανότητα του εκχυλίσματος πράσινου καφέ και των χλωρογενικών οξέων να μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους.

Σίγουρα φαίνεται ότι η χρήση εκχυλίσματος πράσινου καφέ ή συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό συστατικό στη θεραπεία της υπέρτασης, αν και η χρήση οποιασδήποτε εναλλακτικής ιατρικής προσέγγισης για τη θεραπεία ασθένειας ή νόσου θα πρέπει πάντα να εγκρίνεται πρώτα από τον ιατρό σας.

Υψηλή χοληστερόλη

Μια μετα-ανάλυση των ερευνών που διεξήχθησαν σχετικά με την ικανότητα του εκχυλίσματος κόκκων πράσινου καφέ να αντιμετωπίζει τα επίπεδα χοληστερόλης δείχνει μεγάλη υπόσχεση για την προσέγγιση.
Βελτιώσεις στη συνολική χοληστερόλη, την HDL (καλή) χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη έχουν καταδειχθεί σε ασθενείς που χρησιμοποιούν συμπλήρωμα εκχυλίσματος πράσινου καφέ.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα του πράσινου καφέ ή του εκχυλίσματος του να θεραπεύει μια σειρά άλλων ασθενειών ή ιατρικών καταστάσεων είναι, μέχρι στιγμής, ασαφείς.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα μελετών όταν τα χλωρογενικά οξέα ή ο πράσινος καφές δοκιμάστηκαν για τη βελτίωση της διάθεσης και της εξάντλησης, της λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς και των βακτηριακών λοιμώξεων.
Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικές προκαταρκτικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες που δείχνουν ότι τα χλωρογενικά οξέα του πράσινου καφέ μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Και όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα χλωρογενικά οξέα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, θεωρητικά ικανά να καταπολεμήσουν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Το εκχύλισμα πράσινου καφέ ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους

Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο πράσινος καφές διαφημίστηκε ευρέως ως θαυματουργή θεραπεία για την παχυσαρκία.
Πολυάριθμοι κατασκευαστές, προωθούσαν τα συμπληρώματα πράσινου καφέ λόγω των μελετών σε ζώα που υποτίθεται ότι έδειχναν ότι ο πράσινος καφές έκανε καλύτερη δουλειά στη μείωση του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους από ό,τι τα εικονικά φάρμακα (placebo).
Πραγματοποιήθηκαν μόνο λίγες μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με το θέμα και μια ανάλυσή τους από τον Βρετανό επιστήμονα Igho Onakpoya διαπίστωσε ότι δεν ήταν αξιόπιστες- ήταν κακοφτιαγμένες και διεξήχθησαν σε πολύ μικρές χρονικές περιόδους.
Καμία μεταγενέστερη έρευνα δεν υποστήριξε τους ισχυρισμούς περί απώλειας βάρους και οι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα το εκχύλισμα πράσινου καφέ να μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα για την απώλεια βάρους. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις συνεχίζουν να ανθούν.

Πιθανές παρενέργειες του πράσινου καφέ

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν καλά για την υγεία- πολλά έχουν και πιθανά μειονεκτήματα. Ο πράσινος καφές δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά οι πιθανές παρενέργειές του είναι μικρές.

Η πρώτη είναι προφανής και οφείλεται στην περιεκτικότητα του πράσινου καφέ σε καφεΐνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν μέτριες ποσότητες καφεΐνης, φυσικά, αλλά όταν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και δυσκολίες στον ύπνο.

Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πόση ποσότητα πράσινου καφέ είναι “υπερβολική”, καθώς ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη. Αλλά η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών την ημέρα φαίνεται να είναι η διαχωριστική γραμμή.

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά από την άλλη πλευρά, το χλωρογενικό οξύ στον πράσινο καφέ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Αυτές οι αντικρουόμενες επιδράσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης, οπότε θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή πριν προσθέσουν τον πράσινο καφέ ή τα συμπληρώματα πράσινου καφέ στην καθημερινότητά τους.

Πώς να καταναλώσετε τον πράσινο καφέ

Μπορείτε να αγοράσετε πράσινο καφέ ή εκχύλισμα πράσινου καφέ σε τέσσερις μορφές: ολόκληρους κόκκους, αλεσμένο, σε σκόνη, σε κάψουλες.

Μπορείτε επίσης να τον παραγγείλετε κανονικά σε καφετέριες – αν ακολουθήσετε αυτή την τελευταία οδό, η ποιότητα του καφέ θα εξαρτηθεί από τους κόκκους που χρησιμοποιούν και τους baristas που τον παρασκευάζουν.

Ο πράσινος καφές σε σκόνη και οι κάψουλες προορίζονται για χρήση ως συμπληρώματα διατροφής. Οι κάψουλες απλά καταπίνονται, φυσικά, και η σκόνη μπορεί να αναμιχθεί με νερό ή άλλο ρόφημα της επιλογής σας. Η παρασκευή καφέ από αλεσμένους ακατέργαστους κόκκους πράσινου καφέ είναι απλή. Μουλιάστε τους κόκκους σε πολύ ζεστό (όχι βραστό) νερό για δέκα λεπτά, σουρώστε και πιείτε. Ένας μεσαίου μεγέθους κόκκος παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αν χρησιμοποιείτε ωμούς πράσινους κόκκους χωρίς να τους αλέσετε, η διαδικασία είναι σχεδόν εξίσου εύκολη αλλά απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο. Μουλιάστε τους κόκκους σε νερό όλη τη νύχτα. Φέρτε το μείγμα κόκκων/νερού σε βρασμό, σιγοβράστε το για δεκαπέντε λεπτά και μετά κρυώστε. Σουρώστε για να αφαιρέσετε τους κόκκους και πιείτε. Ο καφές που περισσεύει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

Οι λάτρεις του καφέ θα σας πουν ότι όσο καλύτεροι είναι οι κόκκοι, τόσο καλύτερος είναι ο καφές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πράσινο καφέ, αφού το καβούρδισμα δεν μπαίνει στο κάδρο.

Οι ακατέργαστοι κόκκοι πράσινου καφέ από την Αιθιοπία (με γεμάτο σώμα) και τη Γουατεμάλα (πιο απαλοί) είναι από τους καλύτερους που μπορείτε να βρείτε, αλλά εφόσον αγοράζετε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή καφέ, θα πρέπει να είστε σε θέση να απολαύσετε σχεδόν όλα τα οφέλη για την υγεία και τη μοναδική γεύση του πράσινου καφέ.

Καλάθι close