Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Καφές και Βενετία μια ιστορία 400 ετών

Καφές και Βενετία μια ιστορία 400 ετών1

Καφές και Βενετία μια ιστορία 400 ετών

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ευρώπη, και η Ιταλία είναι σίγουρα η πιο διάσημη χώρα για την κουλτούρα του καφέ της. Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, άρχισε να διαδίδεται η κατανάλωση ενός “διεγερτικού ροφήματος”, χάρη στην ίδρυση του πρώτου καφενείου στην Ευρώπη.

Έκτοτε, η συνήθεια της κατανάλωσης καφέ εξαπλώθηκε παντού, αποτελώντας πραγματική ιεροτελεστία στη ζωή πολλών. Ας ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία πίσω από τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Βενετίας και του καφέ.

Ο καφές και η Βενετία έχουν μια ιστορία 400 ετών: αφού, προφανώς, ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία και εξαπλώθηκε γρήγορα στη Μέση Ανατολή, η φήμη του έφτασε σύντομα στη Βενετία, ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Ευρώπης, χάρη στις ιστορίες εμπόρων και διπλωματών που γοητεύτηκαν από τις πολλές αρετές του “διεγερτικού ποτού”. Χάρη στον Prospero Alpini, βοτανολόγο και γιατρό του Βενετού προξένου στη Βόρεια Αφρική, Giorgio Emo, εισήγαγαν φυσικά τους πρώτους κόκκους καφέ στη Βενετία.

Στο “De Medicina Egyptiorum”, μια διάσημη πραγματεία για τα φυτά βορειοαφρικανικής προέλευσης, που δημοσιεύθηκε το 1591, ο Prospero Alpini μελέτησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το φυτό του καφέ, παραθέτοντας σημαντικές εκτιμήσεις για τις θεραπευτικές του χρήσεις και μια λεπτομερή περιγραφή του.
Σύντομα ο καφές άρχισε να καταναλώνεται όχι μόνο μεταξύ των αριστοκρατών, αφού το 1683 άνοιξε το πρώτο καφενείο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ωστόσο, ήταν το 1720 που άνοιξε το πρώτο πραγματικό καφενείο στην Ευρώπη υπό την Procuratie Nuove στην πλατεία του Αγίου Μάρκου: το Caffè Florian, αρχικά με την ονομασία “Alla Venezia Trionfante”.

Η μεγάλη επιτυχία οδήγησε στο άνοιγμα πολύ περισσότερων από 200 καφενείων στην πόλη, και από τη Βενετία τα καφενεία εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Ιταλία και την Ευρώπη, αποτελώντας το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της κοινωνίας του 18ου αιώνα.

Τα αρχαία βενετσιάνικα καφεκοπτεία-βιοτεχνίες

Καθώς οι καφετέριες γίνονταν όλο και πιο δημοφιλείς, άνοιξαν πολυάριθμα καφεκοπτεία-βιοτεχνίες καφέ. Ο καφές καβουρδιζόταν και παρασκευαζόταν με το χέρι, στη συνέχεια πωλούνταν και μερικές φορές δοκιμαζόταν. Δυστυχώς, με την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης, τα καφεκοπτεία-βιοτεχνίες έκλεισαν σταδιακά και μόνο δύο έχουν “επιβιώσει” στη Βενετία: το Torrefazione Cannaregio και το Torrefazione Girani. Και τα δύο ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και έκτοτε συνεχίζουν την τέχνη του χειροποίητου καβουρδίσματος καφέ με μεγάλο πάθος και αφοσίωση.

Caffè Florian: το πρώτο καφέ στην Ευρώπη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 1720 άνοιξε το πρώτο πραγματικό καφέ στην Ευρώπη κάτω από το Procuratie Nuove στην πλατεία του Αγίου Μάρκου: Caffè Florian. Αρχικά γνωστό ως “Alla Venezia Trionfante”, σύντομα έγινε γνωστό σε όλους ως “Florian” προς τιμήν του ιδρυτή του, Floreano Francescani. Το Caffè Florian ήταν το σημείο συνάντησης της βενετσιάνικης ελίτ.

Εκτός από το ότι ήταν το πιο διάσημο καφενείο της πόλης, το Caffè Florian ήταν επίσης το μοναδικό καφενείο, εκείνη την εποχή, που επέτρεπε την είσοδο στις γυναίκες. Το Caffè λειτουργεί ακόμη και σήμερα και αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό μνημείο της πόλης- το να καθίσετε σε ένα από τα δωμάτια του 18ου αιώνα και να απολαύσετε έναν γευστικό καφέ είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.

Οι καφετέριες έγιναν το κέντρο της κοινωνικής και εμπορικής ζωής της πόλης- οι άνθρωποι συναντιόντουσαν εκεί για να συζητήσουν την πολιτική, να κουβεντιάσουν, να αναδειχθούν και να φλερτάρουν, να κάνουν κάθε είδους δουλειές.

Λόγω της δημοτικότητάς τους, τα καφέ πολλαπλασιάστηκαν τρομερά μέσα σε λίγα χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που το 1759 η κυβέρνηση της Serenissima αναγκάστηκε να εμποδίσει το άνοιγμα νέων καφέ. Αρκετά ιστορικά καφέ λειτουργούν ακόμη και σήμερα, όπως το Caffè Florian, αλλά και το Caffè Quadri, επίσης στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, και το Caffè La Calcina, στο Zattere.

Καλάθι close