Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Μηχανή Espresso ή Nespresso;

Μηχανή Espresso ή Nespresso;

Espresso. Nespresso. Μπορεί τις δύο λέξεις να τις χωρίζει μόνο ένα γράμμα, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ τους.

Οι μηχανές εσπρέσο είναι πολύ γνωστές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας εξυπηρετεί μια τέτοια μηχανή κάθε μέρα, όταν παίρνετε τον καφέ σας στο δρόμο για τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι τις έχουν στα σπίτια τους. Τι γίνεται όμως με τη Nespresso; Τι είναι και ποια πλεονεκτήματα μπορεί να έχει σε σχέση με μια παραδοσιακή μηχανή εσπρέσο;

Τι είναι η Nespresso;

Η μηχανή Nespresso είναι ένας τύπος μηχανής εσπρέσο που παρασκευάζει καφέ από ερμητικά κλειστές κάψουλες καφέ. Αυτές είναι μερικές φορές γνωστές ως κάψουλες. Οι κάψουλες αποτελούνται από προκαθορισμένες μερίδες καφέ μιας χρήσης και είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε μηχανές Nespresso.

Είναι οι μηχανές Nespresso το ίδιο με τις μηχανές Espresso;

Οι μηχανές Nespresso παρασκευάζουν εσπρέσο. Αρχικά, αυτό ήταν το μόνο που έκαναν. Αλλά η νεότερη σειρά μοντέλων (γνωστή ως Vertuoline) μπορεί επίσης να παρασκευάσει ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ. Το βολικό σύστημα της Nespresso εξαλείφει ουσιαστικά το ανθρώπινο λάθος από τη διαδικασία παρασκευής εσπρέσο. Έχει πείσει πολλούς λάτρεις του καφέ να στραφούν από τις παλιές μηχανές εσπρέσο σε μια μηχανή Nespresso.

Σε τι διαφέρει η μηχανή Nespresso από την Espresso;

Οι μηχανές Nespresso και οι μηχανές Espresso παράγουν ουσιαστικά το ίδιο ρόφημα. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν είναι αυτός που τις διαχωρίζει. Η Nespresso έχει να κάνει με τη ταχύτητα και την ευκολία. Οι μηχανές Espresso έχουν να κάνουν περισσότερο με την τέχνη και τη δεξιοτεχνία του εκάστοτε barista.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές Nespresso;

Για να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή Nespresso, τοποθετείτε μια κάψουλα στη μηχανή. Κυκλοφορούν σε κανονικές, χωρίς καφεΐνη και αρωματισμένες ποικιλίες.

Η μηχανή αντλεί νερό από μια δεξαμενή και το θερμαίνει με έναν βραστήρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Θερμαίνει μόνο όσο χρειάζεται για μία μόνο μερίδα κάθε φορά. Το μηχάνημα τρυπάει τρύπες στην κάψουλα και στη συνέχεια διοχετεύει το ζεστό νερό μέσω της κάψουλας με υψηλή πίεση. Η αλληλεπίδραση του νερού με τους λεπτούς κόκκους καφέ εξάγει τις αρωματικές ενώσεις. Αυτές διαλύονται στο νερό και εξωθούνται από το άλλο άκρο της κάψουλας ως καφές. Μια ειδική βαλβίδα εξασφαλίζει την ασφάλεια σε περίπτωση που η πίεση γίνει επικίνδυνα υπερβολική κατά τη διαδικασία παρασκευής. Η εξαναγκαστική διέλευση του νερού μέσα από τους κόκκους καφέ με υψηλή πίεση είναι αυτή που δίνει στον καφέ Nespresso την πραγματική γεύση του espresso. Επιστημονικά, πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία με αυτή που χρησιμοποιούν οι συμβατικές μηχανές Espresso.

Πώς λειτουργούν οι μηχανές Espresso;

Οι μηχανές Espresso εξάγουν τον καφέ με τον ίδιο τρόπο -πιέζοντας ζεστό νερό μέσα από λεπτόκοκκο αλεσμένο καφέ υπό πίεση- αλλά βασίζονται πολύ περισσότερο στα χέρια του barista για να το κάνουν να συμβεί. Πρώτα πρέπει να αλεστεί ο καφές στο σωστό μέγεθος. Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα «γκρουπ» και να τον “ταμπονάρετε”, δηλαδή να συμπιέσετε τον καφέ ακριβώς στη σωστή ποσότητα, ώστε το νερό να μην ρέει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Ποιος αποφασίζει πόση ποσότητα νερού πρέπει να περάσει από τους κόκκους του καφέ; Εσείς. Ποιος αποφασίζει πόση ώρα θα χρειαστεί αυτό; Εσείς. Ποιος παίρνει κακό καφέ αν κάτι γίνει λάθος; Εσείς.

Οι μηχανές Espresso διαφέρουν ως προς το πόσο μεγάλο μέρος αυτού του φόρτου εργασίας αναθέτουν σε εσάς.

Οι χειροκίνητες μηχανές εσπρέσο, με μοχλό που τραβάτε με το χέρι, είναι αυτές που βασίζουν το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σε εσάς κατά κύριο λόγο και την εμπειρία σας. Υπάρχουν όμως και ημιαυτόματες, πλήρως αυτόματες και σούπερ αυτόματες μηχανές Εspresso. Οι τελευταίες είναι μερικές φορές γνωστές ως μηχανές bean-to-cup, επειδή αναλαμβάνουν το άλεσμα και την παρασκευή με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπό αυτή την έννοια, είναι ίσως πιο κοντά στις μηχανές Nespresso.

Πώς διαφέρει η μηχανή Nespresso από τη μηχανή Espresso;

Οι μηχανές Nespresso είναι εύκολες στη χρήση από οποιονδήποτε. Δημιουργούν πάντα ένα φλιτζάνι καφέ καλής ποιότητας. Οι μηχανές Espresso είναι ικανές να δημιουργήσουν ακόμη υψηλότερης ποιότητας φλιτζάνια, αλλά πρέπει να ξέρετε τι κάνετε.

Με μια κανονική μηχανή Espresso, πρέπει να ξέρετε το μέγεθος του αλέσματος, το πάτημα, τη θερμοκρασία του νερού, το χρόνο εκχύλισης και όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι μεταβλητές αλληλεπιδρούν για την παραγωγή Espresso. Έτσι, οι μηχανές Espresso απαιτούν περισσότερη δουλειά, αλλά σας δίνουν επίσης μεγάλο έλεγχο του αποτελέσματος.

Οι μηχανές Nespresso δεν σας δίνουν αυτή την ευελιξία ή δεν επιτρέπουν μεγάλη προσαρμογή, αλλά είναι πιο συνεπείς – ειδικά για τον ανειδίκευτο barista.

Θα πρέπει να πάρετε μηχανή Espresso ή Nespresso;

Ορισμένοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην απόφασή σας για το αν θα αγοράσετε μια μηχανή Espresso ή μια μηχανή Nespresso. Αν θέλετε το πιο προσιτό πράγμα για να ξεκινήσετε, κάτι που θα είναι εύκολο και γρήγορο στη χρήση, τότε η Nespresso αξίζει τα χρήματα. Αν θέλετε να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο για να τελειοποιήσετε τις δεξιότητές σας ως barista και λίγα περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε μια μηχανή υψηλής ποιότητας, ίσως να είναι καλύτερα να αγοράσετε μια μηχανή Espresso.

Ξεκινήστε καθορίζοντας πόσο σημαντικό είναι για εσάς να έχετε τον έλεγχο για να προσαρμόσετε τη γεύση του καφέ σας και συνεχίστε από εκεί.

Καλάθι close