Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Παραδόσεις με άρωμα καφέ από όλο τον κόσμο!

Παραδόσεις με άρωμα καφέ από όλο τον κόσμο!

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις καφέ σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να εμπνευστείτε από αυτό το άρθρο και να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη καφέ και μεθόδους παρασκευής ή…να ταξιδέψετε στα μέρη με τις αγαπημένες σας παραδόσεις που σχετίζονται με τον καφέ!

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο νόστιμους καφέδες στον κόσμο, πού θα τους βρείτε και μερικές από τις παραδόσεις του καφέ που τους περιβάλλουν.

Παραδοσιακοί καφέδες

  • Ιταλία

Στην Ιταλία, το να παραγγείλετε ένα φλιτζάνι καφέ Αμερικάνο ή άλλου είδους, προορίζεται κυρίως για τους τουρίστες. Για να απολαύσετε ένα αυθεντικό φλιτζάνι, πρέπει να παραγγείλετε έναν εσπρέσο. Όταν στην Ιταλία λες «θέλω έναν καφέ» για τους Ιταλούς αυτό σημαίνει ένα εσπρεσάκι!
Πιείτε το ενώ στέκεστε στο μπαρ της καφετέριας. Αυτή η μικρή, τονωτική δόση καφέ θα σας χαρίσει όση ενέργεια χρειάζεστε για να συνεχίσετε το δρόμο σας. Ο καπουτσίνο για παράδειγμα, στην Ιταλία παραγγέλνεται μόνο το πρωί και δεν καταναλώνεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

  • Γαλλία

Ο café au lait, δηλαδή ο καφές με ζεστό γάλα, προέρχεται από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι συχνά ξεκινούν τη μέρα τους με αυτό το εκλεπτυσμένο ρόφημα, που σερβίρεται σε μια φαρδιά κούπα. Συνήθως δεν το παραγγέλνουν μετά το γεύμα ή το δείπνο, αλλά μόνο το πρωί. Είναι επίσης σύνηθες να βουτάτε ένα κρουασάν βουτύρου στον καφέ για πρωινό.

  • Αυστρία

Το παραδοσιακό ρόφημα της Αυστρίας είναι το mélange, το οποίο μοιάζει με καπουτσίνο. Πρόκειται για εσπρέσο με γάλα στον ατμό, το οποίο ολοκληρώνεται με αφρόγαλα και μερικές φορές με σαντιγί. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν παραδόσεις καφέ γύρω από το βιεννέζικο καφενείο, επειδή έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της βιεννέζικης κουλτούρας. Έχει μάλιστα καταγραφεί από την UNESCO ως στοιχείο της “άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας”. Εκεί όχι μόνο καταναλώνουν καφέ, αλλά οι θαμώνες μπορούν να κάθονται για ώρες διαβάζοντας εφημερίδες, γράφοντας, παίζοντας χαρτιά ή συζητώντας.

  • Αιθιοπία

Η κατανάλωση καφέ προέρχεται από την Αιθιοπία. Οι παραδοσιακές τελετές του καφέ αποτελούν μακρόχρονο και ξεχωριστό μέρος του πολιτισμού της Αιθιοπίας. Η διαδικασία διαρκεί δύο έως τρεις ώρες.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα των κόκκων, την προετοιμασία του καφέ και το σερβίρισμά του. Παλαιότερα, ο “buna” (καφές) παρασκευαζόταν με αλάτι ή βούτυρο αντί για ζάχαρη. Υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό στην Αιθιοπία: “Buna dao naw”, δηλαδή “Ο καφές είναι το ψωμί μας”.

  • Μεξικό

Στο Μεξικό, ο café de olla είναι καφές που παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία με ξυλάκια κανέλας και piloncillo, την πιο άγρια μορφή ζαχαροκάλαμου. Ο καφές παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Τόσο τα πήλινα σκεύη όσο και τα ξυλάκια κανέλας αναδεικνύουν περισσότερο την έντονη γεύση του καφέ.

  • Ιρλανδία

Έχετε ακούσει ποτέ για τον ιρλανδικό καφέ; Ξέρω ότι μπορείτε να τον παραγγείλετε σε καφετέριες και εστιατόρια εδώ στην Ελλάδα . Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο ιρλανδικός καφές προέρχεται από την Ιρλανδία. Είναι καφές και ποτό μαζί, αποτελώντας το τέλειο ζεστό ρόφημα μετά το δείπνο.
Τη δεκαετία του 1940, οι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονταν την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της ψυχρής χειμερινής περιόδου. Οι τουρίστες επινόησαν το ποτό για να παραμείνουν ζεστοί. Είναι ένας συνδυασμός ζεστού καφέ, ιρλανδικού ουίσκι, ζάχαρης και σαντιγί στην κορυφή.

  • Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία

Ο αγαπημένος καφές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι ο flat white. Είναι παρόμοιος με τον latte, αλλά με πολύ πιο βελούδινη υφή. Για να το φτιάξετε, ρίξτε microfoam (γάλα στον ατμό που περιέχει μικρές φυσαλίδες) πάνω από ένα σφηνάκι εσπρέσο. Σε αυτό το ρόφημα, θα βρείτε μεγαλύτερη αναλογία καφέ προς γάλα από ό,τι στον latte ή τον καπουτσίνο.

  • Τουρκία

Υπάρχει μια παροιμία στην Τουρκία: “Ο καφές πρέπει να είναι μαύρος σαν κόλαση, δυνατός σαν θάνατος και γλυκός σαν αγάπη”. Ο τουρκικός καφές είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στην παράδοση, ώστε η UNESCO τον συμπεριέλαβε το 2013 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Για να παρασκευάσετε τουρκικό καφέ, πρέπει να βράσετε τον λεπτοαλεσμένο καφέ σε ένα μακρόστενο χάλκινο δοχείο που ονομάζεται cezve. Βράζετε τον καφέ με ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια τον αδειάζετε σε μικρά φλιτζάνια. Σερβίρετε τον καφέ μετά τα γεύματα. Συχνά συνοδεύεται από μαστιχωτές τουρκικές καραμέλες.

  • Κούβα

Οι Κουβανοί λατρεύουν τον καφέ τους. Η μέθοδος που προτιμούν είναι ένα δυνατό ρόφημα, που σερβίρεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οι Κουβανοί αναμειγνύουν τον καφέ τους με ζάχαρη ενώ ετοιμάζεται και τον σερβίρουν σκέτο. Στη συνέχεια, τον ρίχνουν σε μικρές κούπες και τον πίνουν ενώ συναναστρέφονται με φίλους και οικογένεια.

Σαουδική Αραβία
Ο καφές, ή kahwa, είναι καρυκευμένος με κάρδαμο στη Σαουδική Αραβία. Οι αποξηραμένοι χουρμάδες, που σερβίρονται μαζί με τον καφέ, βοηθούν να καταπολεμηθεί η πικράδα του καφέ. Η τελετή του καφέ τους ακολουθεί πολλούς κανόνες εθιμοτυπίας, όπως το να σερβίρονται πρώτα οι γηραιότεροι.

  • Βιετνάμ

Ο καφές με αυγά είναι ο παραδοσιακός καφές στο Βιετνάμ, του οποίου η δημοτικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι πλούσιος σαν επιδόρπιο. Αυτός ο καφές συνδυάζει ζεστό καφέ με συμπυκνωμένο γάλα, ζάχαρη και κρόκο αυγού.

  • Μαρόκο

Το Μαρόκο έχει έναν ιδιαίτερο καρυκευμένο καφέ που ονομάζεται café des épices. Για να φτιάξετε τον café des epices, αναμειγνύετε κόκκους καφέ και ένα μείγμα μπαχαρικών μαζί. Το μείγμα μπαχαρικών περιλαμβάνει σουσάμι, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, φλοιό κάσιας (κανέλα) και σπόρους κύμινου. Τα αλέθετε όλα μαζί, δημιουργώντας ένα αρωματικό και πικάντικο ρόφημα.
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις και τρόποι παρασκευής καφέ σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που χρησιμοποιούνται πάντα κόκκοι καφέ, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την παρασκευή και το καβούρδισμα των κόκκων. Είτε πρόκειται για μια παραδοσιακή τελετή είτε για μια μέθοδο παρασκευής και σερβιρίσματος, ο καφές απολαμβάνεται παγκοσμίως από τους ανθρώπους τόσων πολλών εθνών παγκοσμίως.

Καλάθι close