Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ

Υπάρχει καλύτερη ώρα για καφέ;

Βασιζόμαστε στον καφέ για την ενίσχυση της καθημερινής μας ενέργειας. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει καλύτερη ώρα για να φτιάξετε το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Αγαπάμε τον καφέ. Και πώς να μην τον αγαπάμε; Μας φτιάχνει το πρωί, η γεύση του είναι παραδεισένια και έχει ακόμη και οφέλη για την υγεία.
Αλλά όσο κι αν αγαπάμε ένα ζεστό φλιτζάνι μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, αποδεικνύεται ότι αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να εκμεταλλευτούμε όλα όσα έχει να προσφέρει ο καφές. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια καλύτερη στιγμή για να πάρετε την πρωινή σας δόση καφεΐνης.

Η κατάλληλη στιγμή για τον καφέ σας

Αποδεικνύεται ότι η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ μπορεί να μην είναι η πρώτη πρωινή ώρα, αλλά μια ώρα μετά το ξύπνημα. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα μετά το ξύπνημα, η παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα σας βρίσκεται σε μία από τις τρεις ημερήσιες κορυφές της, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα κλινική μελέτη. Τείνουμε να σκεφτόμαστε την κορτιζόλη ως την “ορμόνη του στρες”, επειδή εκκρίνεται σε υψηλότερες ποσότητες όταν νιώθουμε πίεση ή ένταση από συνθήκες που αντιλαμβανόμαστε ως απαιτητικές και μειώνεται όταν τρώμε σοκολάτα.

Αλλά ένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε την κορτιζόλη είναι ως την “ορμόνη της εγρήγορσης”, επειδή ο λόγος για τον οποίο το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη όταν βρισκόμαστε υπό πίεση είναι ότι αυξάνει την εγρήγορση, η οποία υποστηρίζει την επονομαζόμενη αντίδραση “fight or flight” όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις.

Γιατί πρέπει να περιμένετε

Η κατανάλωση καφεΐνης ενώ ο οργανισμός μας βρίσκεται ήδη στο μέγιστο επίπεδο παραγωγής κορτιζόλης διδάσκει τον οργανισμό να παράγει λιγότερη κορτιζόλη, σύμφωνα με τους χρονοφαρμακολόγους που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες (όπως η καφεΐνη) αλληλεπιδρούν με τους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού μας.
Αυτό όχι μόνο υπονομεύει την επίδραση της καφεΐνης, αλλά λειτουργεί και ενάντια στην επίδραση της κορτιζόλης στην αποτελεσματικότητα της εγρήγορση του οργανισμού. Ίσως ακόμη χειρότερα, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ανοχής στον καφέ (δηλαδή χρειάζεται όλο και περισσότερο καφέ για να φτάσετε στο ίδιο σημείο εγρήγορσης)!

Έτσι, για να πάρετε τη μεγαλύτερη δυνατή τόνωση από τον πρωινό σας καφέ, προσπαθήστε να περιμένετε μια ώρα μετά το ξύπνημα για να ετοιμάσετε το πρώτο φλιτζάνι. Και όταν θελήσετε να κάνετε άλλη μια δόση καφέ, προσπαθήστε να το κάνετε έξω από τις άλλες ώρες μέγιστης παραγωγής κορτιζόλης – τυπικά μεταξύ μεσημεριού και 1:00 μ.μ. και μεταξύ 5:50 μ.μ. και 6:30 μ.μ. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να διώξετε οποιοδήποτε αίσθημα απογευματινής ατονίας και θα σας δώσει δύναμη για ένα παραγωγικό βράδυ.

Καφές αργά το πρωί ή το απόγευμα

Αν σας αρέσει ο καφές σας αργά το πρωί ή το απόγευμα, ίσως εκπλαγείτε ευχάριστα όταν μάθετε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η βέλτιστη ώρα. Τα επίπεδα κορτιζόλης έχουν μειωθεί και οι επιδράσεις της καφεΐνης γίνονται περισσότερο αισθητές, αν φυσικά αυτός είναι ο στόχος σας για την κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τον Roberto A. Ferdman της Washington Post, ” Κατά τη διάρκεια των παραπάνω υφέσεων – μεταξύ περίπου 10 π.μ. και μεσημεριού και 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν καφέ, αν θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την καφεΐνη που καταναλώνουν. Μεταξύ αυτών των ωρών, ο καφές είναι πιο απαραίτητος και, ίσως το πιο σημαντικό, δεν θα επηρεάσει τον βασικό μηχανισμό του οργανισμού μας για να μας κρατά σε εγρήγορση”.

Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι αν έχετε πρόβλημα ύπνου τη νύχτα, ίσως να θέλετε να προσέξετε πόσο αργά μέσα στην ημέρα πίνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ σας. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό και η επίδρασή της μπορεί να γίνει αισθητή έως και 4 ή 5 ώρες μετά την κατανάλωσή της, ανάλογα με το άτομο.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα από την αρχή. Όταν μιλάμε για τα “συναισθήματα” που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε καφέ, μιλάμε για τις επιδράσεις που έχει η καφεΐνη πάνω μας. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι ενισχύει τα γνωστικά επίπεδα και μας βοηθά να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες. Μπορούμε επίσης να δούμε μια αλλαγή στη διάθεσή μας. Η καφεΐνη παρέχει μια ανάταση σωματικά και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι και ενεργητικοί, αλλάζοντας έτσι τη διάθεση ή την ψυχολογία μας. Όταν απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι με την παρέα φίλων, έχουμε ακόμη και μεγαλύτερο βαθμό αλλαγής της διάθεσης.

Καλύτερη ώρα για καφέ: Τελικές σκέψεις

Μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ μπορούν να γίνουν περισσότερο αισθητά όταν απολαμβάνουμε το φλιτζάνι μας λίγο αργότερα το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Η καφεΐνη έχει μεγαλύτερη επίδραση όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλότερα. Με αυτό το δεδομένο, δεν έχει υπάρξει καμία πραγματική επιστημονική απόδειξη για το ποια επίδραση μπορεί να έχει η καφεΐνη στα επίπεδα κορτιζόλης μας. Ως εκ τούτου, φαίνεται ασφαλές να πούμε ότι αν απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ πρωί-πρωί και αυτή είναι η ρουτίνα σας, συνεχίστε έτσι! Δώστε προσοχή στις επιδράσεις που νιώθετε και μειώστε τον, αν χρειαστεί, ή αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ.

Καλάθι close