Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Είναι ο κρύος καφές ισχυρότερος σε καφεΐνη από τον ζεστό καφέ;

Είναι ο κρύος καφές ισχυρότερος σε καφεΐνη από τον ζεστό καφέ;

Είναι ο κρύος καφές ισχυρότερος σε καφεΐνη από τον ζεστό καφέ;

Όταν πρόκειται να επιλέξετε ανάμεσα στον κλασικό, ζεστό καφέ και τον κρύο καφέ, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν είστε κάποιος που μερικές φορές χρειάζεται απλώς πολλή καφεΐνη, τότε μην ανησυχείτε – μπορούμε να σας εξηγήσουμε τη διαφορά στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη μεταξύ του ζεστού καφέ και του κρύου καφέ. Συνεχίστε διαβάζοντας παρακάτω!

Μια σύντομη σημείωση: Ο κλασικός παγωμένος καφές είναι στην πραγματικότητα απλά καφές που παρασκευάζεται ζεστός και στη συνέχεια ψύχεται. Έτσι, σε όλο αυτό το άρθρο, όταν αναφερόμαστε σε ζεστό καφέ, σκεφτείτε ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ – αλλά να θυμάστε ότι όλα όσα αφορούν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη θα είναι ακριβώς τα ίδια στον παγωμένο καφέ.

Όπως αποδεικνύεται, αυτό το καίριο ερώτημα σχετικά με το ποια μέθοδος παρασκευής προσφέρει περισσότερη καφεΐνη είναι… περίπλοκο. Θα σας εξηγήσουμε πρώτα τι παίζει ρόλο και στη συνέχεια θα σας δώσουμε την απάντηση.

Η καφεΐνη στο κρύο ρόφημα έναντι του ζεστού καφέ: Γιατί είναι περίπλοκο

Αποδεικνύεται ότι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί στην πραγματικότητα να διαφέρει σημαντικά, ακόμη και μεταξύ δύο διαφορετικών φλιτζανιών που θα έπρεπε να είναι βασικά τα ίδια. Δεν θα ήταν παράλογο, να υποθέσουμε ότι οποιοδήποτε φλιτζάνι ζεστού καφέ θα πρέπει να έχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης, σωστά; Λοιπόν, στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Οι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό περιλαμβάνουν τα πάντα, από το μέγεθος του αλέσματος έως τη θερμοκρασία του νερού, ακόμη και την υγρασία της ημέρας. Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός που αναλύει λεπτομερέστερα όλες αυτές τις παραλλαγές.

Ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη διακύμανση στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή. Το θερμότερο νερό είναι γενικά σε θέση να εξάγει περισσότερη καφεΐνη. Με αυτό κατά νου, θα ήταν λογικό ο ζεστός καφές να έχει περισσότερη καφεΐνη από τον κρύο, σωστά;

Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πιο περίπλοκο.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για την παρασκευή κρύου καφέ, αλλά γενικά, ο κρύος καφές παρασκευάζεται με πολύ μεγαλύτερη αναλογία καφέ προς νερό από ό,τι ο παραδοσιακός καφές. Ως γενικός κανόνας, ένα μέρος αλεσμένου καφέ προς επτά μέρη νερού είναι μια καλή αναλογία που μπορείτε να ακολουθήσετε για κρύο καφέ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ζεστό καφέ, για τον οποίο η αναλογία ένα προς τέσσερα είναι σωστή.

Επειδή η κρύα παρασκευή γίνεται συχνά με μια τόσο μεγάλη ποσότητα αλεσμένου καφέ, υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να εκχυλιστεί. Ακόμη και αν ένα μικρότερο μέρος καφεΐνης μεταφέρεται πραγματικά στο ρόφημά σας, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ισχυρό κρύο ρόφημα από τον ζεστό καφέ.

Είναι ο κρύος καφές ισχυρότερος από τον ζεστό καφέ; Η απάντηση

Είναι λοιπόν ο κρύος καφές ισχυρότερος από τον ζεστό καφέ; Η απάντηση είναι ότι αυτό μπορεί πραγματικά να είναι κατά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, ο κρύος καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από τον ζεστό καφέ – χάρη στην υψηλότερη αναλογία καφέ προς νερό στο στάδιο της παρασκευής – αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με βάση τον τρόπο με τον οποίο αναμειγνύονται όλα.

Αν πίνετε σκέτο συμπυκνωμένο καφέ, περιμένετε τα μαλλιά σας να σηκωθούν όρθια και τα επίπεδα ενέργειάς σας να εκτοξευθούν στα ύψη. Αλλά αν αυτό το συμπυκνωμένο κρύο παρασκεύασμα αραιωθεί – όπως γίνεται συνήθως πριν σερβιριστεί – τότε πιθανότατα θα πίνετε ακριβώς τόση καφεΐνη όση θα μπορούσατε να περιμένετε από ένα ζεστό φλιτζάνι.

Όπως και να έχει, είναι ο δικός σας καφές. Είτε τον πίνετε για τη γεύση, είτε για την πολύτιμη καφεΐνη, είτε απλώς επειδή είναι η πρωινή σας ιεροτελεστία – μην ανησυχείτε, απλά απολαύστε τον.

Καλάθι close