Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Είναι ο στιγμιαίος καφές κακός για την υγεία σας;

στιγμιαίος καφές 1

Ο στιγμιαίος καφές συχνά περιφρονείται από τους λάτρεις του καφέ ως “ψεύτικος καφές” και οι περισσότεροι λάτρεις του κανονικού καφέ δεν ασχολούνται ποτέ με τον στιγμιαίο καφέ.

Ο κανονικός καφές είναι αρκετά χρονοβόρος, οπότε το κύριο πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι η εύκολη παρασκευή του. Δεδομένου ότι έχει επίσης συνήθως μια διαφορετική γεύση που δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους, ο στιγμιαίος καφές βρίσκεται συχνά στο περιθώριο των επιλογών.

Επιπλέον, κυκλοφορούν διάφορες διαδόσεις που υποστηρίζουν ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καλός για εσάς και δεν έχει κάποια από τα οφέλη για την υγεία για τα οποία είναι γνωστός ο κανονικός καφές.

Είμαστε εδώ για να διαλύσουμε αυτόν τον μύθο και να σας πούμε ότι, αν και ο στιγμιαίος καφές διαφέρει ελαφρώς από τον κανονικό καφέ, παρέχει πολλές από τις ίδιες θετικές επιδράσεις στην υγεία σας με τον κανονικό καφέ.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και του κανονικού καφέ και θα βάλουμε μια για πάντα στο χρονοντούλαπο τη φήμη ότι ο στιγμιαίος καφές είναι κακός για την υγεία.

Τι κάνει τον στιγμιαίο καφέ στιγμιαίο;

Πριν σας πούμε αν ο στιγμιαίος καφές είναι κακός για εσάς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο στιγμιαίος καφές είναι πολύ καλύτερος από ό,τι ήταν παλιά και, αν το καλοσκεφτείτε, κάπως θαυματουργός. Το “απλά προσθέστε νερό” έχει γίνει κλισέ, αλλά το να μπορείς να προσθέτεις νερό σε κόκκους στιγμιαίου καφέ, να ανακατεύεις και να έχεις καφέ σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά εκπληκτικό. Τι είναι αυτό που κάνει τον στιγμιαίο καφέ να ετοιμάζεται τόσο γρήγορα και γιατί δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανονικό αλεσμένο καφέ με τον ίδιο τρόπο;

Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από συμπυκνωμένο καφέ που ξηραίνεται γρήγορα για να σχηματιστούν μικροσκοπικοί κόκκοι. Όταν προσθέτετε αυτούς τους κόκκους σε νερό, ουσιαστικά αναμειγνύετε συμπυκνωμένο καφέ με νερό για να πάρετε κανονικό καφέ. Αυτό σημαίνει ότι ο στιγμιαίος καφές και ο κανονικός παρασκευασμένος καφές είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Ο αλεσμένος καφές πρέπει να ζεσταθεί για τουλάχιστον μερικά λεπτά σε νερό που σχεδόν βράζει για να εξαχθούν αρκετά έλαια και ενώσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα γευστικό φλιτζάνι. Αν προσθέσετε κανονικό αλεσμένο καφέ σε νερό και ανακατέψετε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε για να φτιάξετε στιγμιαίο καφέ, το ρόφημά σας θα είναι αρχικά αδύναμο και άγευστο και θα γίνεται όλο και πιο πικρό καθώς οι κόκκοι καφέ συνεχίζουν να εκχυλίζονται. Θα ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία γενικά – οπότε μην το δοκιμάσετε!

Εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία του στιγμιαίου καφέ

Εφόσον πλέον καταλαβαίνουμε ότι ο στιγμιαίος καφές είναι ουσιαστικά ο ίδιος με τον κανονικό καφέ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο στιγμιαίος καφές και ο κανονικός καφές μοιράζονται τα ίδια οφέλη για την υγεία. Υπάρχει μια επιφύλαξη: ο στιγμιαίος καφές έχει συνήθως ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, οπότε οι επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την καφεΐνη είναι τεχνικά μειωμένες στον στιγμιαίο καφέ, αλλά οι διαφορές είναι αρκετά μικρές ώστε να είναι αμελητέες.

Η καφεΐνη έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την αλληλεπίδρασή της με τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας. Ορισμένες οξείες επιδράσεις περιλαμβάνουν βελτιωμένη εστίαση, αυξημένη εγρήγορση, γενική ώθηση στη γνωστική λειτουργία και βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Υπάρχουν επίσης ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι ο καφές – και ο στιγμιαίος καφές – περιέχουν αρκετή καφεΐνη για να παρέχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα που καταπολεμούν εκφυλιστικές νοητικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Η υγεία του ήπατος έχει επίσης συνδεθεί με την κατανάλωση καφεΐνης και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων διαβήτη.

Ο καφές είναι επίσης γεμάτος με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία και παρέχουν κάποια προστασία από κοινές μορφές καρκίνου. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει όλα τα ίδια αντιοξειδωτικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα χάσετε κάτι αν τον προτιμάτε από τον κανονικό καφέ.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν μιλάμε για το αν ο στιγμιαίος καφές κάνει κακό ή όχι, να ξέρετε ότι είναι ουσιαστικά πανομοιότυπος με τον κανονικό καφέ όσον αφορά την υγεία σας. Η καφεΐνη έχει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου και παρέχει επίσης στιγμιαία ώθηση στη γνωστική σας λειτουργία, τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει αρκετή καφεΐνη για να σας προσφέρει σχεδόν πανομοιότυπα οφέλη με τον κανονικό καφέ, οπότε αν πίνετε τακτικά στιγμιαίο καφέ, δεν χάνετε τις ωφέλιμες για την υγεία επιδράσεις, ακόμη και αν χάνετε κάποια γεύση. Αυτό ουσιαστικά είναι το πρόβλημα με τον στιγμιαίο καφέ…λόγω της γρήγορης παρασκευής του, δεν αποδίδονται όλες οι εκλεκτές γεύσεις και αρώματα ενός τυπικού φλιτζανιού καφέ.

Για τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους ή για όσους αρέσκονται στην πεζοπορία και αγαπούν την περιπέτεια, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η συνήθεια του στιγμιαίου καφέ σας δίνει τα ίδια οφέλη που έχουν οι καταναλωτές κανονικού καφέ από το καθημερινό τους φλιτζάνι.

 

Καλάθι close