Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Κάθε εσπρέσο είναι καφές, αλλά κάθε καφές δεν είναι εσπρέσο!

Κάθε espresso είναι καφές, αλλά κάθε καφές δεν είναι espresso

Η διαφορά ανάμεσα στον εσπρέσο και τον καφέ

Ορισμένοι λάτρεις του καφέ είναι οι ίδιοι baristas ή αλλιώς πολύ καλά εξοικειωμένοι με όλους τους τομείς της παρασκευής και της ονοματολογίας του καφέ. Άλλοι από εμάς θέλουν απλώς κάτι που να έχει ωραία γεύση και να μας ξυπνάει καθώς βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά.

Ανεξάρτητα από το πού ανήκετε σε αυτό το φάσμα, μπορεί να μην καταλαβαίνετε πλήρως τη διαφορά μεταξύ του εσπρέσο και του καφέ. Λοιπόν, υπέροχα νέα: βρίσκεστε στο σωστό άρθρο και διαβάζοντας το, σε περίπου πέντε λεπτά, θα μπορέσετε επιτέλους να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας με τις γνώσεις σας για τον εσπρέσο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καφέ και εσπρέσο;

Κατ’ αρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε την πιο λανθασμένη λέξη στην παρασκευή καφέ: είναι “espresso”, όχι “x-presso”. Η τάση να πετάμε ένα x είναι κατανοητή ως ένα βαθμό, καθώς ο espresso εφευρέθηκε από τον Luigi Bezzera στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1901 με μοναδικό σκοπό να φτιάξει το ταχύτερο φλιτζάνι καφέ. Έτσι, για να ξεκαθαρίσουμε, ο εσπρέσο είναι ένα είδος παρασκευής καφέ. Κάθε espresso είναι καφές, αλλά κάθε καφές δεν είναι espresso. Ακριβώς όπως ο καφές French Press ή ο καφές pour over, όλα έχουν να κάνουν με τη μέθοδο και τα μηχανήματα.

Πώς παρασκευάζεται ο εσπρέσο;

Οι επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο περιέχουν έναν λέβητα που παράγει ατμό, σχηματίζοντας την υψηλή πίεση που απαιτείται για να ωθήσει τον ατμό μέσα από τους συμπιεσμένους κόκκους καφέ κατά τη λειτουργία. Τα γευστικά ροφήματα εσπρέσο παρασκευάζονται με εννέα μπάρες πίεσης, που ισοδυναμούν με περίπου 130 κιλά πίεσης ανά τετραγωνική ίντσα. Η ακραία πίεση είναι το μυστικό πίσω από την παρασκευή ενός τόσο δυνατού ροφήματος καφέ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Έχει ο εσπρέσο περισσότερη καφεΐνη;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Πρώτον, περισσότερη καφεΐνη από τι; Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, ας συγκρίνουμε έναν εσπρέσο με ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Ο εσπρέσο έχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης από ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, ο εσπρέσο σας μπορεί να περιέχει τριπλάσια ποσότητα καφεΐνης (ή και περισσότερη!) ανά γραμμάρια.

Ωστόσο, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της μερίδας ο καφές φίλτρου έχει συχνά περισσότερη συνολική καφεΐνη. Ο εσπρέσο παρέχει μια συμπυκνωμένη δόση, αλλά αν παραγγείλετε ένα μεσαίο ή μεγάλο φλιτζάνι καφέ φίλτρου θα καταναλώσετε περισσότερη καφεΐνη από ό,τι αν παραγγείλετε έναν εσπρέσο.

Καλάθι close