Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Κάψουλες και ταμπλέτες καφέ: 5+1 Διαφορές που θα σε εκπλήξουν!

Κάψουλες και ταμπλέτες καφέ; Ποια η διαφορά;

Ταμπλέτες ή κάψουλες καφέ; Ποια η διαφορά και τι είναι καλύτερο;

Αγαπάτε τη γεύση ενός καλού καφέ; Αν ναι, τότε πιθανόν να αναζητάτε πάντα νέους και ενδιαφέροντες τρόπους για να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα. Αλλά, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις ταμπλέτες και τις κάψουλες καφέ, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους. Μια πρώτη σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι ότι οι ταμπλέτες καφέ είναι συσκευασίες καφέ μιας δόσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια καφετιέρα που παίρνει ταμπλέτες καφέ. Αντίθετα, οι κάψουλες καφέ είναι σφραγισμένα δοχεία που περιέχουν αλεσμένο καφέ ή προκαθορισμένες ποσότητες καφέ.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να λάβετε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ταμπλέτες και τις κάψουλες καφέ, ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς.

Τι είναι οι ταμπλέτες καφέ;

Οι ταμπλέτες καφέ ή αλλιώς E.S.E Pods ή παστίλιες καφέ, είναι από τους πρώτους τρόπους που οι roasters προσπάθησαν να φτιάξουν τον καφέ σε μερίδες. Είναι μικροί, στρογγυλοί δίσκοι από χαρτί μεγέθους 44mm που περιέχουν προκαθορισμένες ποσότητες μίας δόσης αλεσμένου καφέ. Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένες καφετιέρες, όπως οι δημοφιλείς μηχανές των εταιρειών Kira, Gaggia ή Didiesse.

Για να χρησιμοποιήσετε μία ταμπλέτα καφέ, απλά την τοποθετείται στο γκρουπ της μηχανής, σφίγγετε με το μοχλό και πατάτε το κουμπί του καφέ. Το ζεστό νερό από την μηχανή περνάει μέσα από το χαρτί με τον αλεσμένο καφέ, με αποτέλεσμα να έχετε ένα φρέσκο φλιτζάνι καφέ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τι είναι οι κάψουλες καφέ;

Οι κάψουλες καφέ μοιάζουν σχεδόν με μικρές κονσέρβες ή δοχεία και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Συνήθως είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, αλλά ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν άλλα υλικά, όπως πλαστικό. Μέσα στην κάψουλα, θα βρείτε αλεσμένο καφέ ή προκαθορισμένες ποσότητες καφέ. Η κάψουλα σφραγίζεται καλά, ώστε να μην μπορεί να εισέλθει αέρας και να επηρεάσει τη γεύση του καφέ. Για να χρησιμοποιήσετε μια κάψουλα καφέ, θα χρειαστείτε μια ειδική μηχανή καφέ που έχει σχεδιαστεί για να τρυπάει την κάψουλα και να εξάγει τον καφέ. Αυτές οι μηχανές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς προσφέρουν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να φτιάξετε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ.

Τέλος, δυο είναι πιο δημοφιλείς τύποι σε κάψουλες καφέ, οι οποίες προκύπτουν από το αντίστοιχο σύστημα και μηχανή που χρησιμοποιείται: Πρόκειται για τις κάψουλες καφέ για μηχανές Nespresso και τις κάψουλες καφέ για μηχανές Dolce Gusto.

Ποια είναι η συνολική διαφορά μεταξύ των ταμπλετών καφέ και των καψουλών καφέ;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες βάσει των οποίων οι ταμπλέτες καφέ και οι κάψουλες καφέ διαφοροποιούνται. Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση:

tampletes kapsoules kafe sigkrisi italaroma

Κόστος

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ταμπλετών καφέ και των καψουλών καφέ είναι το κόστος. Οι ταμπλέτες καφέ είναι συνήθως πολύ πιο οικονομικές από τις κάψουλες καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταμπλέτες καφέ κατασκευάζονται με λιγότερο ακριβά υλικά και απαιτούν λιγότερη συσκευασία. Όμως, οι ταμπλέτες καφέ και οι κάψουλες είναι πιο ακριβές από τον απλά συσκευασμένο αλεσμένο καφέ – ένα καλό παράδειγμα σύγκρισης είναι ο πολύ ποιοτικός, αλεσμένος καφές Borbone Miscela Nobile.

Ευκολία

Στο κομμάτι ευκολία, και τα δύο συστήματα μερίδας καφέ έρχονται ισάξια. Αυτό που μπορεί να μεταβάλει την ευκολία είναι η μηχανή που χρησιμοποιεί κανείς. Ορισμένες μηχανές έχουν κάποιες αυτοματοποιημένες λειτουργίες π.χ αυτόματο σύστημα εκχύλισης που σταματάει τον καφέ στα ml που θέλει ο χρήστης ενώ άλλες πρέπει να το σταματήσει πατώντας το κουμπί ξανά ο χρήστης. Γενικά και τα δύο συστήματα έχουν το θετικό ότι είναι γρήγορα, δεν λερώνουν και το βασικό ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει με αυτά καλό espresso, ανεξαρτήτου τις γνώσεις που έχει στην παρασκευή καφέ.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Μια άλλη διαφορά ανάμεσα στις ταμπλέτες καφέ και τις κάψουλες καφέ είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος. Οι ταμπλέτες καφέ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι κομποστοποιήσιμες, καθώς πλέον το χαρτί που χρησιμοποιούν είναι βιοδιασπώμενο. Βέβαια, λόγω συσκευασίας, δημιουργούν περισσότερα απόβλητα, με τις εταιρείες καφέ ακόμα να μην χρησιμοποιούν όλες ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Η Borbone ήταν από τις πρωτοπόρες στον κλάδο, και όλες της οι ταμπλέτες εδώ και χρόνια είναι βιοδιασπωμενες και οι συσκευασίες τους 100% ανακυκλώσιμες.

Από την άλλη, οι περισσότερες κάψουλες καφέ κατασκευάζονται από αλουμίνιο που είναι ανακυκλώσιμο, αλλά έχουν την δυσκολία ότι για να ανακυκλωθούν πρέπει να αδειαστούν από καφέ και μετά να πάνε για ανακύκλωση. Είναι μια διαδικασία εύκολη αλλά χρονοβόρα.

Γεύση

Η τελευταία σημαντική διαφορά μεταξύ των ταμπλετών καφέ και των καψουλών καφέ είναι η γεύση. Οι ταμπλέτες καφέ τείνουν να έχουν πιο έντονη, πιο στιβαρή γεύση από τις κάψουλες καφέ. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ, τότε οι ταμπλέτες καφέ είναι η κατάλληλη μορφή δόσης καφέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των ταμπλετών καφέ και των καψουλών καφέ είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Κατά μέσο όρο, οι ταμπλέτες καφέ έχουν περισσότερη καφεΐνη από τις κάψουλες καφέ. Υπάρχουν 7 γραμμάρια καφέ σε μια ταμπλέτα και 5 σε μια κάψουλα, γεγονός που καθιστά την ταμπλέτα καφέ πιο ισχυρή.

Ποικιλία

Όσον αφορά την ποικιλία, οι κάψουλες καφέ έχουν το προβάδισμα έναντι των ταμπλετών καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην αγορά διατίθενται πολλές διαφορετικές μάρκες και τύποι καψουλών καφέ. Μπορείτε να βρείτε κάψουλες καφέ σχεδιασμένες για συγκεκριμένους τύπους καφετιέρας, καθώς και κάψουλες καφέ που διατίθενται σε διάφορες γεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ταμπλέτες καφέ είναι συνήθως διαθέσιμες από επιλεγμένες μάρκες. Μπορεί η ποικιλία να μην είναι τόσο μεγάλη όσο στις κάψουλες, αλλά όλα τα  μεγάλα brands καφέ διαθέτουν τα χαρμάνια τους και σε ταμπλέτες.

Ταμπλέτες ή κάψουλες: Τι να επιλέξω;

Αυτή ήταν λοιπόν μια σύντομη επισκόπηση των βασικών διαφορών μεταξύ των ταμπλετών και των καψουλών καφέ. Τόσο οι ταμπλέτες όσο και οι κάψουλες καφέ προσφέρουν έναν βολικό τρόπο παρασκευής ενός φλιτζανιού, δίνοντας σας την ευκαιρία να απολαύσετε ποιοτικό καφέ ακόμη και στο σπίτι.

Στο Italaroma.gr διαθέτουμε ποικιλία επιλογών τόσο σε ταμπλέτες καφέ όσο και σε κάψουλες, για να σας προσφέρουμε την ιδανική λύση με βάση τις προτιμήσεις σας. Συνεργαζόμαστε με επιλεγμένα ιταλικά brands όπως η Borbone, η Unaltro και η Lollo cafe για να σας παρέχουμε κορυφαίες, δοκιμασμένες και ποιοτικές λύσεις αυθεντικού ιταλικού καφέ, σε κάθε σας κούπα!

Ανακαλύψτε τη συλλογή μας και βρείτε την ιδανική επιλογή σύμφωνα τις τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Στην τελική, πρόκειται για θέμα γούστου!

Καλάθι close