Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Γιατί ο τύπος του φλιτζανιού καφέ που πίνετε έχει σημασία

Γιατί ο τύπος του φλιτζανιού καφέ που πίνετε έχει σημασία

Γιατί ο τύπος του φλιτζανιού καφέ που πίνετε έχει σημασία;

Το τέλειο φλιτζάνι καφέ είναι ένα απατηλό όνειρο. Τι είδους κόκκους καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Ποια μέθοδος παρασκευής είναι η καλύτερη; Πόση ώρα πρέπει να τον αφήσετε να βράσει; Ακόμα και όταν νομίζετε ότι έχετε βρει την ιδανική συνταγή, χρειάζεται διαρκής μάχη για να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία.

Αλλά στην προσπάθειά τους να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες: το ίδιο το φλιτζάνι. Αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο τύπος του φλιτζανιού καφέ από το οποίο πίνετε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τη γεύση και το άρωμα του ροφήματος.

Αυτό που μετράει είναι το εξωτερικό

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα δεν σκέφτεστε πολύ την επιλογή της κούπας για το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ. Εφόσον είναι καθαρή και εύκολα προσβάσιμη, είναι αρκετά καλή, σωστά; Λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε σε τι σερβίρετε τον καφέ σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Quality and Preference, ο τύπος του φλιτζανιού καφέ που χρησιμοποιείτε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη γεύση. Η μελέτη ζήτησε από ειδικούς και ερασιτέχνες του καφέ που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση ειδικού καφέ να δοκιμάσουν δείγματα από τρεις κούπες διαφορετικού σχήματος.

Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την εμπειρία τους με βάση το άρωμα, την οξύτητα, τη γλυκύτητα και το πόσο τους άρεσε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές που σερβιρίστηκε σε φλιτζάνι espresso (το κλασσικό φλιτζάνι με τις κεκλιμένες πλευρές και το πιατάκι) είχε πιο έντονο και δυνατό άρωμα από ό,τι όταν σερβιρίστηκε σε απλή κούπα (κλασική κούπα τύπου diner). Οι γευσιγνώστες αξιολόγησαν επίσης τον καφέ ως πιο γλυκό και πιο όξινο όταν ήταν σε κλασσικό φλιτζάνι.

Μια άλλη μελέτη από το 2017 εξέτασε πώς περίμεναν οι άνθρωποι να έχει γεύση και μυρωδιά ο καφές τους με βάση τον τύπο του φλιτζανιού στο οποίο σερβιρίστηκε. Οι συμμετέχοντες περίμεναν ότι ο καφές θα ήταν πιο αρωματικός σε μια στενή κούπα και πιο πικρός και έντονος σε μια κοντή κούπα.

Επιπλέον, ο καφές σε κούπες με μεγάλη διάμετρο αναμενόταν να είναι πιο γλυκός. Η έρευνα προσθέτει στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ “των οπτικών πληροφοριών και των πιθανών (ή αναμενόμενων) αισθητηριακών ιδιοτήτων ενός προϊόντος”.

Ανακαλύπτοντας το τέλειο φλιτζάνι καφέ

Τι σημαίνει αυτή η έρευνα για την πρωινή σας ρουτίνα; Γνωρίζουμε ότι το σχήμα και το μέγεθος του φλιτζανιού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη γεύση και το άρωμα του καφέ σας. Το τέλειο φλιτζάνι καφέ για εσάς εξαρτάται από τις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν προτιμάτε τον γλυκό καφέ, δοκιμάστε να πίνετε από ένα φλιτζάνι εσπρέσο ή από ένα φλιτζάνι με μεγαλύτερη διάμετρο.

Μεγάλο μέρος της γοητείας του καφέ είναι το άρωμά του και το μέγεθος του φλιτζανιού σας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, το άρωμα είναι πιο έντονο στις φαρδύτερες και στις στενές κούπες. Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: το κενό στο επάνω μέρος παίζει επίσης ρόλο στο άρωμα του καφέ σας. Το κενό είναι η ποσότητα του χώρου μεταξύ του υγρού και της κορυφής του ποτηριού.

Με περισσότερο κενό, το άρωμα έχει περισσότερο χώρο για να εξαερωθεί και να ενταθεί. Τα φαρδύτερα φλιτζάνια αφήνουν περισσότερο κενό στο επάνω μέρος και απαιτούν να γείρετε περισσότερο την κούπα, ενισχύοντας περαιτέρω το άρωμα. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε ένα έντονο άρωμα σε μια στενή κούπα, απλά φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο στο πάνω μέρος.

Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται για να φτιάξετε το τέλειο φλιτζάνι καφέ από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Φυσικά, ο ίδιος ο καφές είναι η πιο σημαντική πτυχή. Αλλά, επιλέγοντας το σωστό μέγεθος και σχήμα κούπας, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση του καφέ σας και να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας.

Καλάθι close