Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

21 διαφορετικοί τύποι ροφημάτων εσπρέσο

21 διαφορετικοί τύποι ροφημάτων εσπρέσο

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε ήδη τα είδη των ροφημάτων εσπρέσο, αλλά υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων ροφημάτων από όλο τον κόσμο. Ξεκινώντας με ένα βασικό σφηνάκι εσπρέσο, μπορείτε να δημιουργήσετε όλων των ειδών τα ροφήματα. Αν θέλετε να προχωρήσετε πέρα από το απλό σφηνάκι εσπρέσο ή τον caffé latte, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Συγκροτήσαμε αυτόν τον οδηγό με τα 21 διαφορετικά είδη ροφημάτων εσπρέσο για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τα συνηθισμένα latte και τους καπουτσίνο και να παραγγείλετε με σιγουριά μια πληθώρα ροφημάτων εσπρέσο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για τον εσπρέσο και τους διαφορετικούς τύπους που είναι διαθέσιμοι.

Τι είναι ο εσπρέσο;

Ένα σφηνάκι εσπρέσο παρασκευάζεται με την ώθηση ζεστού, υπό πίεση νερού μέσα από λεπτοαλεσμένους, συμπιεσμένους κόκκους καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα γεμάτο γεύση, πλούσιο φλιτζάνι δυνατού, σκούρου καφέ. Ένα μόνο σφηνάκι εσπρέσο είναι μόνο περίπου 30 γραμμάρια υγρού, αλλά περιέχει περίπου 64mg καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο συμπυκνωμένος από τον γνωστό black coffee, ο οποίος κατά μέσο όρο περιέχει περίπου 12,5mg ανά γραμμάριο.
Ο εσπρέσο σερβίρεται συνήθως σε μικρά φλιτζάνια ντεμιτάζ, τα οποία χωράνε περίπου 56g έως 100g υγρού. Είναι επίσης το βασικό στοιχείο όλων των ροφημάτων εσπρέσο, συμπεριλαμβανομένων των καπουτσίνο, latte και αμερικάνο.

Τα 21 διαφορετικά είδη ροφημάτων εσπρέσο:

1. Espresso
Το απλούστερο ποτό εσπρέσο είναι ένα απλό σφηνάκι εσπρέσο. Για να φτιάξετε ένα τέτοιο ρόφημα, χρησιμοποιείτε μία ποσότητα περίπου έξι έως οκτώ γραμμάρια λεπτοαλεσμένου καφέ.

2. Ristretto
Το ristretto είναι ένα πιο δυνατό σφηνάκι εσπρέσο, που φτιάχνεται με λεπτότερο αλεσμένο καφέ και τη μισή ποσότητα νερού.

3. Doppio
Αυτή είναι μια άλλη λέξη για ένα διπλό σφηνάκι, που γίνεται με μεγαλύτερη ποσότητα κόκκων καφέ. Αυτά τα σφηνάκια εσπρέσο βγαίνουν χρησιμοποιώντας ένα διπλό portafilter.

4. Καπουτσίνο
Ο καπουτσίνο φτιάχνεται με αναλογία ένα τρίτο εσπρέσο, ένα τρίτο ζεστό γάλα και ένα τρίτο αφρόγαλα.

5. Caffé Latte
Ένας caffé latte, που συχνά συντομεύεται σε latte, φτιάχνεται από ένα τρίτο εσπρέσο, δύο τρίτα ζεστό γάλα και μια επικάλυψη από αφρό γάλακτος. Συχνά φτιάχνεται με διπλά σφηνάκια εσπρέσο και ολοκληρώνεται με πασπαλισμένη κανέλα, καστανή ζάχαρη ή σκόνη κακάο.

6. Piccolo Latte
“Piccolo” σημαίνει μικρός στα ιταλικά, οπότε πρόκειται για έναν μικρό latte, που συχνά σερβίρεται σε φλιτζάνι εσπρέσο. Ο piccolo latte είναι ένα σφηνάκι ristretto εσπρέσο που ολοκληρώνεται με ζεστό γάλα.

7. Mocha
Πρόκειται για ένα γλυκό ρόφημα καφέ, που αποτελείται από έναν latte με προσθήκη σιροπιού σοκολάτας ή σκόνης κακάο. Αν σας αρέσει ο καφές σας να είναι γλυκός, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε σιρόπι καραμέλας. Και μην ξεχάσετε να τον συνοδεύσετε με σαντιγί!

8. Espresso Macchiato
Ο espresso macchiato φτιάχνεται με την προσθήκη μικρής ποσότητας αφρόγαλα σε μια δόση εσπρέσο.

9. Latte Macchiato
Πρόκειται για μια παραλλαγή της εκδοχής του εσπρέσο, που περιλαμβάνει περισσότερο γάλα. Για να φτιάξετε ένα latte macchiato, ρίχνετε ένα τρίτο με μισό φλιτζάνι αφρόγαλα σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια προσθέτετε ένα σφηνάκι εσπρέσο από πάνω.

10. Americano
Ένας Americano έχει παρόμοια ένταση με ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ, αλλά φτιάχνεται προσθέτοντας ζεστό νερό σε ένα μονό ή διπλό σφηνάκι εσπρέσο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια διαφορετική γεύση από τον παραδοσιακό καφέ.

11. Lungo
Για να φτιάξετε ένα lungo, τραβάτε διπλάσια ποσότητα νερού μέσα από την ίδια ποσότητα συμπιεσμένου καφέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και υψηλότερο επίπεδο εκχύλισης του καφέ. Αυτό το ρόφημα μοιάζει με τον Americano, αλλά παρασκευάζεται διαφορετικά και έχει διαφορετική γεύση.

12. Flat white
Το flat white είναι δημοφιλές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτά τα ροφήματα είναι παρόμοια με τον καπουτσίνο, αλλά με υψηλότερη αναλογία καφέ προς γάλα και παρασκευάζονται χωρίς αφρόγαλα.

13. Cortado
Τα Cortado παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες εσπρέσο και γάλα στον ατμό. Το γάλα είναι αχνιστό αλλά όχι αφρώδες όπως σε άλλα ροφήματα.

14. Red eye
Το red eye είναι ένα δυνατό, υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη ρόφημα. Αν ψάχνετε για έναν τύπο ροφήματος εσπρέσο που να περιέχει πραγματικά πολλή καφεΐνη, αυτή είναι μια καλή επιλογή. Για να το φτιάξετε, φτιάξτε ένα φλιτζάνι black coffee και προσθέστε στην κορυφή του ένα σφηνάκι εσπρέσο.

15. Black eye
Το Black eye είναι μια ακόμα πιο δυνατή παραλλαγή του red eye. Για να το φτιάξετε, προσθέστε ένα διπλό σφηνάκι εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι ζεστό black coffee.

16. Dripped eye
Το dripped eye είναι το πιο δυνατό από τα τρία, το οποίο φτιάχνεται προσθέτοντας τρία σφηνάκια εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι καφέ.

17. Lazy eye
Το Lazy eye είναι μια επιλογή ροφήματος με λιγότερη καφεΐνη. Φτιάχνεται προσθέτοντας δύο σφηνάκια εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι decaf καφέ.

18. Black Tie
Το Black Tie φτιάχνεται χρησιμοποιώντας ταϊλανδέζικο τσάι ως βάση, αντί για απλό καφέ. Για να το φτιάξετε, προσθέστε ένα διπλό σφηνάκι εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι ζεστό ταϊλανδέζικο τσάι.

19. Affogato
Το affogato είναι περισσότερο ένα επιδόρπιο παρά ένα ρόφημα καφέ. Αυτό το νόστιμο επιδόρπιο φτιάχνεται ρίχνοντας ένα σφηνάκι εσπρέσο πάνω από μια μπάλα παγωτού.

20. Espresso con panna
Στα ιταλικά, “espresso con panna” σημαίνει εσπρέσο με κρέμα γάλακτος. Για να το φτιάξετε, προσθέστε σαντιγί σε ένα μονό ή διπλό σφηνάκι εσπρέσο.

21. Galão
Αυτό το κρεμώδες πορτογαλικό ποτό αποτελείται από ένα τέταρτο εσπρέσο και τρία τέταρτα αφρόγαλα.

Συμπέρασμα

Τώρα που διαβάσατε τη λίστα με τα 21 είδη ροφημάτων εσπρέσο, μπορείτε να παραγγείλετε ή να παρασκευάσετε με σιγουριά όποιο εσείς επιθυμείτε. Ελπίζουμε ότι αυτή η περιεκτική λίστα σας έδειξε ένα ευρύ φάσμα των διαθέσιμων ροφημάτων εσπρέσο. Και αν δεν βρίσκετε σε αυτή την λίστα τον ιδανικό γευστικό συνδυασμό για τα γούστα σας, γιατί να μην πειραματιστείτε και να επινοήσετε μόνοι σας έναν καινούργιο;

Καλάθι close