Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

8 κρίσιμες δεξιότητες barista που πρέπει να μάθετε – Συμβουλές εμπειρογνωμόνων!

8 κρίσιμες δεξιότητες barista που πρέπει να μάθετε Συμβουλές εμπειρογνωμόνων!

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο barista είναι απλώς ένα άλλο είδος εργαζόμενου στην εστίαση, αλλά αν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, ξέρετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η παρασκευή του τέλειου φλιτζανιού καφέ είναι μια εξειδικευμένη τέχνη. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με όλες τις βασικές δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών που απαιτεί κάθε θέση εργασίας που απευθύνεται στο κοινό, οι baristas χρειάζονται ένα ολόκληρο σύνολο δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Είτε είστε barista τώρα, είτε ελπίζετε να γίνετε σύντομα, είτε απλά θέλετε να αναβαθμίσετε κάποιες δεξιότητες για να εντυπωσιάσετε τους επισκέπτες σας, εδώ θα βρείτε οκτώ από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται κάθε barista να κατέχει.

8 κρίσιμες δεξιότητες barista που πρέπει να μάθετε – Συμβουλές εμπειρογνωμόνων

 

Top 8 δεξιότητες barista

  1. Κατακτήστε τις βασικές γνώσεις καφέ

Η δεξιότητα είναι ένας συνδυασμός γνώσης και εφαρμογής – και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα για τον καφέ για να γίνετε καλός barista, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά για τους διαφορετικούς τύπους κόκκους και καβουρδίσματα, τις διαφορετικές τεχνικές επεξεργασίας και πώς αυτά επηρεάζουν τη γεύση. Αυτό ξεπερνάει το να ξέρετε απλώς τι υπάρχει στο μενού σας – αν έχετε τις βασικές γνώσεις για να μιλήσετε σε έναν πελάτη που δεν ξέρει τι θέλει, θα είστε μίλια μπροστά από τους συναδέλφους σας.

  1. Φτιάξτε το τέλειο άλεσμα

Οι baristas αλέθουν καφέ όλη μέρα. Θέλετε να αλέσετε τον καφέ σας όσο το δυνατόν συντομότερα πριν το φτιάξετε, ώστε να έχει την πιο φρέσκια γεύση. Το τέλειο άλεσμα εξαρτάται από τον κόκκο, τις προτιμήσεις του πελάτη και τον μύλο σας. Η βαθμονόμηση ενός μύλου είναι δύσκολη και πιθανόν να χρειαστεί να ρυθμίσετε τον δικό σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα εργαλεία που έχετε στην διάθεσή σας είναι το κλειδί εδώ – ένας φθηνός μύλος δεν θα επιτύχει ποτέ την ομοιομορφία που απαιτείται σε αυτό το στάδιο. Αν ο καφές σας είναι πολύ πικρός, τον έχετε αλέσει πολύ ψιλά, ενώ μια έντονη ή ξινή γεύση σημαίνει ότι είναι πολύ χοντροκομμένος. Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε το δοχείο με τους κόκκους σας γεμάτο-χρειάζεται το βάρος ενός πλήρους φορτίου κόκκων για να τροφοδοτείται σωστά ο μύλος σας και να κόψει τέλεια τους κόκκους σας.

  1. Το σωστό tamping

Το πάτημα του καφέ δημιουργεί μια ομοιόμορφη επιφάνεια που προσδίδει στην παρασκευή σας την ομοιόμορφη γεύση που αναζητά ο πελάτης σας. Εάν ο εσπρέσο δεν έχει ταμποναριστεί σωστά, το ζεστό νερό θα διαρρεύσει πρώτα από τις λιγότερο συμπαγείς περιοχές, οπότε θα παρασκευάζεται ανομοιόμορφα.

Πριν ξεκινήσετε, προσέξτε να διανείμετε σωστά στο portafilter τον αλεσμένο καφέ σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σταθερό πατητήρι καφέ (tamper) για να συμπιέσετε τον αλεσμένο καφέ. Ξεκινήστε με ελαφριά πίεση, στη συνέχεια αυξήστε την πίεση και περιστρέψτε (γυαλίστε) για να σχηματίσετε μία συμπαγής, ομοιόμορφη δόση καφέ.

  1. Συντηρήστε τα μηχανήματά σας

Υπάρχουν όλων των ειδών οι εμπορικές μηχανές καφέ εκεί έξω και κάθε μία έχει τις δικές της ανάγκες. Αν γνωρίζετε τα μηχανήματα του καταστήματός σας απέξω κι ανακατωτά, θα είστε πάντα ανεκτίμητοι.

Μαθαίνοντας περισσότερα για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε, θα σας βοηθήσει να εντοπίζετε προβλήματα όταν κάτι δεν πάει καλά και να βεβαιώνεστε ότι όλα διατηρούνται καθαρά και λειτουργικά. Στην πορεία, μπορείτε να εξοικειωθείτε με όλες τις ρυθμίσεις και τις επιλογές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στις ανάγκες της μηχανής σας.

  1. Μάθετε τις παρασκευές καφέ

Ως barista, θα πρέπει να ξέρετε πώς να προετοιμάζετε έναν συγκλονιστικό αριθμό ροφημάτων. Αν πρέπει συνεχώς να κάνετε δεύτερες σκέψεις ή να ψάχνετε τι περιέχει ένα λιγότερο συνηθισμένο ρόφημα καφέ, θα σπαταλήσετε τον χρόνο σας, καθώς και τον χρόνο των πελατών.

Κάθε ρόφημα είναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών, της επεξεργασίας και των τεχνικών σερβιρίσματος. Είτε φτιάχνετε κάτι απλό είτε πολύπλοκο, θα θέλετε πάντα να κάνετε την εργασία να φαίνεται εύκολη.

  1. Αναπτύξτε τις δεξιότητές σας στην τέχνη του latte art

Το latte art είναι μια δεξιότητα από μόνη της και πρέπει να την αναπτύξετε με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε ένα περίπλοκο σχέδιο, θα είστε σε θέση να δώσετε προσοχή στην αισθητική των ροφημάτων που φτιάχνετε.

Μία ομοιόμορφη, ελκυστική εμφάνιση δημιουργεί διαφορετική και πιο λαχταριστή εντύπωση για τον καφέ που προσφέρετε και ένα όμορφο, απλό latte art μπορεί να σας κάνει να ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Μην προσπαθήσετε να κάνετε πάρα πολλά και πολύ γρήγορα – μάθετε πρώτα τα βασικά και στη συνέχεια επεκτείνετε τις δεξιότητές σας σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου.

  1. Διατηρήστε έναν καθαρό χώρο εργασίας

Η υγιεινή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά μέσα στη βιασύνη ενός πολυάσχολου πρωινού, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε να διατηρήσετε έναν καθαρό χώρο εργασίας. Κάθε χώρος εργασίας έχει το δικό του σύστημα, αλλά μια ημιτελής καθαριότητα μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

Θα θέλετε επίσης να δώσετε την εντύπωση ότι το καφέ σας λειτουργεί ομαλά και επαγγελματικά. Ένας ακατάστατος χώρος εργασίας -ακόμη κι αν τεχνικά πληροί τα πρότυπα ασφαλείας- μπορεί να απωθήσει τους πελάτες και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της επωνυμίας σας.

  1. Οργανώστε τα εργαλεία σας

Το να έχετε έναν καλά οργανωμένο χώρο εργασίας θα κάνει όλα τα υπόλοιπα να λειτουργούν λίγο πιο ομαλά. Όλα τα εργαλεία σας -από τα κύπελλα μέτρησης και τις ζυγαριές σας μέχρι τα tampers και τους μύλους σας- θα πρέπει να έχουν τις δικές τους θέσεις.

Το να διαλέξετε απλώς ένα σημείο δεν είναι αρκετό – θα πρέπει να έχετε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά σε κοντινή απόσταση και να τα οργανώνετε με τρόπο διαισθητικό και εύκολο να τα διατηρείτε όπως πρέπει, εκεί που πρέπει.

Αν ένα σύστημα είναι πολύ περίπλοκο ή δύσκολο, είναι θέμα χρόνου να σταματήσετε να το ακολουθείτε και να τα καταφέρετε δυσκολότερα, χωρίς τάξη και σύστημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα πρόχειρα όλα όσα χρειάζεστε, ώστε να μην ταλαιπωρείστε.

Τελευταίες σκέψεις

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για να γίνεις barista, αλλά αν μόλις ξεκινάς, υπάρχει μόνο μία που είναι πραγματικά κρίσιμη – η προθυμία να μάθεις και να εξασκηθείς. Κάθε δεξιότητα αποκτάται όταν συνδυάζετε τις σωστές τεχνικές με αρκετή εξάσκηση ώστε να γίνει δεύτερη φύση, και αυτές οι δεξιότητες δεν διαφέρουν καθόλου. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι σας, θα πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να δοκιμάζει νέες τεχνικές, να κατακτά νέες δεξιότητες και να ανεβάζει τις ικανότητές σας.

Καλάθι close