Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Η κουλτούρα του καφέ στη Νάπολη Cuccuma

Η κουλτούρα του καφέ στη Νάπολη Cuccuma copy

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση ενός εσπρέσο στην Ιταλία, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό σχετικά με τους μικρούς καφέδες στη Νάπολη. Η πόλη είναι εδώ και καιρό γνωστή για τα εξαιρετικά καφέ της. Πολλοί εξακολουθούν να λένε ότι είναι μία από τις ιταλικές πόλεις με τον καλύτερο καφέ, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Ας βουτήξουμε λοιπόν στην κουλτούρα του καφέ στη Νάπολη!

Τι κάνει τον καφέ της Νάπολης τόσο καλό;

Ο καφές που πίνετε είναι το αποτέλεσμα του barista που τον έφτιαξε, της μηχανής που τον άλεσε, του καβουρδιστή που ετοίμασε τους κόκκους και των καλλιεργητών ή της αρχικής ποικιλίας των φυτών. Υπάρχουν πολλοί συντελεστές και πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του τέλειου καφέ. Παραδοσιακά, η Νάπολη έχει επαινεθεί για τον καφέ της λόγω της προσοχής της πόλης στο άλεσμα και το καβούρδισμα των κόκκων ακριβώς όπως πρέπει. Κατά την παρασκευή εσπρέσο, οι κόκκοι καφέ πρέπει να αλέθονται σε λεπτά σωματίδια για να αυξηθεί η επιφανειακή επαφή τους με το καυτό νερό. Αυτό βοηθά στην ανάδειξη των καλύτερων αρωμάτων και χαρακτηριστικών του καφέ. Ο χρόνος που μένει σε επαφή με τον ατμό καθορίζει αν ο εσπρέσο σας θα είναι πολύ νερουλός ή πολύ δυνατός με καμένη γεύση.

Αλλά κάποιοι ειδικοί λένε ότι το άλεσμα εξαρτάται από τους ανέμους και την υγρασία που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή που παρασκευάζεται ο καφές και σε αυτό, όπως λέγεται, οι baristas της Νάπολης είναι καλά εκπαιδευμένοι.

Η ιστορία του καφέ της Νάπολης

Για να είμαστε σαφείς, η Νάπολη δεν ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που συνειδητοποίησε την υπεροχή του εξαιρετικού καφέ. Λέγεται ότι μέσω της Βιέννης ο πρώτος καφές έφτασε στην Ευρώπη. Από εκεί πιθανότατα εξαπλώθηκε στη Βενετία και μέσω της βόρειας Ιταλίας. Ο καφές μπήκε στην καθημερινή ζωή της Νάπολης γύρω στο 1768, υπό την κυριαρχία των Βουρβόνων.

Πριν από αυτό, ο καφές ήταν γνωστός στην πόλη, αλλά η Εκκλησία ήταν λίγο ύποπτη, οπότε δεν τον έπιναν πολύ συχνά. Τα μεγάλα πάρτι της Βουρβωνικής κυριαρχίας έκαναν τον καφέ ένα κοινωνικό και κομψό έθιμο που σύντομα έγινε διαθέσιμο σε πολλούς Ναπολιτάνους.

Πιο κοντά στη δεκαετία του 1800, τα καφενεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλη την πόλη ως τόπος συνάντησης διανοουμένων και καλλιτεχνών. Αλλά μια άλλη εφεύρεση οδήγησε στη διάδοση αυτής της καθημερινής τελετουργίας: η Cuccumella ή Cuccuma. Αυτό είναι που οδήγησε πραγματικά στη μοναδική κουλτούρα του καφέ στη Νάπολη.

Η cuccuma, μια παραδοσιακή ναπολιτάνικη καφετιέρα

Μια τυπική ναπολιτάνικη καφετιέρα έχει πολλά ονόματα: η καφετιέρα με το καπάκι, η cuccuma, η cuccumella, και μερικές φορές ακόμη και η caffettiera napoletana. Είναι αρκετά διαφορετική από την καφετιέρα Moka που ίσως έχετε συνηθίσει να βλέπετε στην Ιταλία.
μεταξύ τους, με ένα φίλτρο για τον καφέ στο ενδιάμεσο. Το κάτω τμήμα γεμίζεται με νερό, και στη συνέχεια υπάρχει το φίλτρο. Πάνω σε αυτό το φίλτρο μπαίνει ο καφές. Στη συνέχεια, το ανάποδο δοχείο προσαρτάται στην κορυφή.

Μόλις βράσει το νερό, το δοχείο αναποδογυρίζεται. Αυτό επιτρέπει στο ζεστό νερό να στάζει μέσα από τον καφέ μέχρι να γεμίσει η καφετιέρα και να είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Μπορεί επίσης να δείτε το στόμιο καλυμμένο με ένα cuppetiello-έναν μικρό χάρτινο κώνο που προορίζεται να συγκρατεί όλο το άρωμα του καφέ για όταν είναι έτοιμος να σερβιριστεί.

Τελικά, ο καφές μοιάζει περισσότερο με τον καφέ τύπου φίλτρου παρά με τον αχνιστό καφέ της Moka. Η διαδικασία είναι πολύ πιο αργή, γεγονός που στην πραγματικότητα είναι αυτό που την έκανε δημοφιλή για καφέ στο σπίτι. Ένα τελετουργικό που ετοιμάζεται για τους καλεσμένους, ενώ αυτοί συνομιλούσαν και τα έλεγαν, αυτή η παράδοση ήταν το αντίθετο από το γρήγορο “σφηνάκι” ενός εσπρέσο σε μπαρ.

Ένα στοιχείο που μπορεί να σας εκπλήξει: η cuccuma εφευρέθηκε στην πραγματικότητα από έναν Γάλλο και όχι από έναν ντόπιο από τη Νάπολη! Ωστόσο, ήταν μία από τις πρώτες οικιακές καφετιέρες, γεγονός που την έκανε δημοφιλή σε όλη την Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Νάπολη. Η παράδοση παρέμεινε στη Νάπολη περισσότερο, ακόμη και μετά την εφεύρεση της Bialetti Moka, καθώς οι ντόπιοι αγαπούσαν την αργή τελετουργία της διαδικασίας.

Σήμερα δεν κυκλοφορεί τόσο ευρέως, αλλά μπορείτε να απολαύσετε αυτό το στυλ καφέ σε ένα συγκεκριμένο μπαρ: Cuccuma Caffè στην καρδιά της ιστορικής Νάπολης. Στόχος τους είναι να διατηρήσουν αυτή την παράδοση ζωντανή και να τη μοιραστούν με τους επισκέπτες.

Caffé Sospeso

Ένα από τα διάσημα τελετουργικά του καφέ στη Νάπολη είναι ο caffé sospeso. Αλλά τι είναι ο caffé sospeso;

Ο caffé sospeso είναι μια ισχυρή παράδοση στη Νάπολη που θέλει να πληρώνεις για έναν επιπλέον καφέ, ώστε κάποιος που έχει ανάγκη να μπορεί να πιει έναν αργότερα.

Η ιδέα είναι ότι ο un caffé είναι τόσο απαραίτητος για την καθημερινή ζωή στη Νάπολη, που κανείς δεν πρέπει να τον στερηθεί! Αυτή η μικρή πράξη καλοσύνης επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν έναν ζεστό εσπρέσο, ανεξάρτητα από το πόσο άτυχοι μπορεί να είναι στη ζωή αυτή.

 

Καλάθι close