Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Ντεκαφεϊνέ ή κανονικός καφές; Τα pros & cons του καθένα

Ντεκαφεϊνέ ή κανονικός καφές; Τα pros & cons του καθένα

Οι καφετέριες στην Ελλάδα έχουν γίνει βασικό στοιχείο των πόλεων, προσφέροντας στους ανθρώπους ένα μέρος για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ένα πλούσιο φλιτζάνι καφέ. Είτε χρειάζεστε αυτή την έκρηξη ενέργειας για το πρωί της Δευτέρας, είτε θέλετε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ σε ένα χαλαρό γεύμα με φίλους ή αναζητάτε μια βραδινή αναζωογόνηση, ο καφές φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Οι λάτρεις του καφέ μπορεί να γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ του ντεκαφεϊνέ και του κανονικού καφέ, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να σας προσφέρει κάθε επιλογή είναι λιγότερο γνωστά.

Στην ItalAroma, διαθέτουμε πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας στην παροχή στους πελάτες μας φλιτζανιών καφέ υψηλής ποιότητας. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του ντεκαφεϊνέ και του κανονικού καφέ που πρέπει να γνωρίζει κάθε λάτρης του καφέ.

Τι είναι ο κανονικός καφές;

Αν και η διαφορά μπορεί να μοιάζει αρκετά προφανής, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του ντεκαφεϊνέ και του κανονικού καφέ. Ας δούμε τα βασικά. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την κομψή απλότητα ενός κανονικού καφέ, ενός αγαπημένου βασικού προϊόντος εδώ και αιώνες κυριολεκτικά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καφέ, αλλά σε γενικές γραμμές, ένας κανονικός καφές αποτελείται από καφέ με γάλα (ή κρέμα γάλακτος) και δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, αν και μπορεί να θέλετε να αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη, αν προτιμάτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας πιο υγιεινό.

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές;

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το 97% της καφεΐνης που προέρχεται από τους κόκκους καφέ αφαιρείται για να δημιουργηθεί ένας καφές χωρίς καφεΐνη. Συνήθως περιέχει περίπου 7mg καφεΐνης, ενώ ένας κανονικός καφές περιέχει την δεκαπλάσια και παραπάνω ποσότητα, που κυμαίνεται μεταξύ 70-140mg. Ο ντεκαφεϊνέ είναι εξίσου πλούσιος και κρεμώδης με τον κανονικό καφέ, αν και γενικά φαίνεται πιο σκούρος και έχει πιο γλυκιά γεύση με πολύ πιο διακριτική γεύση καφέ. Ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις του καφέ που συνήθως αισθάνονται ανεπιθύμητες παρενέργειες από την υπερβολική καφεΐνη.

Κανονικός καφές: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Δημιουργήσαμε παρακάτω μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του κλασικού ροφήματος.

Πλεονέκτημα: Τόνωση και ενέργεια

Ο καφές φημίζεται για τις διεγερτικές του ιδιότητες, καθώς για πολλούς ανθρώπους, ένας σωστός πρωινός καφές είναι απαραίτητος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ένα αναζωογονητικό φλιτζάνι καφέ!

Μειονέκτημα: Δυνατή γεύση

Η γεύση είναι υποκειμενική- για ορισμένους, ο καφές έχει ιδιαίτερη γεύση λόγω της δύναμης και της πικράδας του. Λόγω της μοναδικής του γεύσης, μπορεί να χρειαστεί κάποιος αρκετό καιρό για να συνηθίσει να πίνει εντατικά καφέ. Τα πιο αδύναμα ροφήματα, όπως ο ντεκαφεϊνέ ή το τσάι, είναι ιδανικά για άτομα που προτιμούν ένα πιο ήπιο, γλυκό ρόφημα.

Πλεονέκτημα: Παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Αν και υπάρχουν πιθανές αρνητικές παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης, όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας. Ο καφές περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, η οποία είναι μια ένωση που θα βοηθήσει στην αναστολή της κυτταρικής βλάβης.
Αυτό αποτελεί ευλογία για τα άτομα με ηπατική νόσο, ενώ μειώνει ακόμη και τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, είναι απολύτως ασφαλές να καταναλώνετε 400 mg καφεΐνης ή λιγότερο καθημερινά -που αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια καφέ- για την πλειονότητα των ενηλίκων.

Μειονεκτήματα: Επιπτώσεις της υπερβολικής καφεΐνης

Εάν υπερβείτε τη συνιστάμενη ποσότητα κατανάλωσης καφεΐνης, αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικές παρενέργειες, όπως:
• Αύξηση του άγχους
• Αύξηση νευρικότητας και κινητικότητας
• Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού
• Επιδείνωση της νεφρικής νόσου

Εάν καταναλώνετε τη συνιστάμενη ποσότητα καφεΐνης ή λιγότερο και αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Καμία από τις πιθανές παρενέργειες δεν σημαίνει ότι αποτελούν σημάδι ώστε να πρέπει να κόψετε εντελώς τον κανονικό καφέ- όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί!

Πλεονέκτημα: Πολλές επιλογές

Είτε θέλετε έναν ελαφρύ, μεσαίο ή σκούρο καβουρδισμένο καφέ, ο κανονικός καφές προσφέρει τόσες πολλές διαφορετικές γευστικές επιλογές. Κρεμώδης και γλυκός, αιχμηρός και όξινος ή τολμηρός και γήινος, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάρα πολλές εκδοχές καφέ που απαρτίζουν την γευστική του παλέτα!

Ντεκαφεϊνέ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει πολλά πλεονεκτήματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει, αλλά εξίσου πολλά ελαττώματα. Μάθετε αν ο ντεκαφεϊνέ σας ταιριάζει τελικά!

Πλεονέκτημα: Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι πιο υγιεινός

Στην προσπάθειά σας να καταναλώνετε ένα πιο υγιεινό φλιτζάνι καφέ, ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί να είναι ιδανικός για τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης. Δοκιμάστε να αλλάζετε πού και πού ένα ρόφημα γεμάτο καφεΐνη με έναν ντεκαφεϊνέ αν αρχίσετε να παρατηρείτε αρνητικές παρενέργειες.

Μειονέκτημα: Δεν έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με τον κανονικό καφέ

Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ για τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη, ωστόσο δεν παρέχει τόσα αντιοξειδωτικά όσα ο κανονικός καφές.

Πλεονέκτημα: Μπορείτε να πίνετε περισσότερο

Αυτό που δίνει στον ντεκαφεϊνέ πλεονέκτημα σε σχέση με τον κανονικό καφέ είναι ότι μπορείτε να πίνετε πολύ περισσότερο από αυτόν χωρίς να χρειάζεται να περιορίζεστε σε τέσσερα ή λιγότερα φλιτζάνια την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε την άνεση να πιείτε όσο καφέ θέλετε χωρίς να χρειαστεί να υποστείτε τις συνέπειες. Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο ο ντεκαφεϊνέ όσο και ο κανονικός καφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους επιβραδύνοντας την παραγωγή γλυκόζης, οπότε σε αυτόν τον τομέα, ο ντεκαφεϊνέ είναι ο ξεκάθαρος νικητής λόγω της ποσότητας που μπορείτε να καταναλώσετε.

Μειονέκτημα: Λιγότερες επιλογές

Υπάρχουν πολύ λιγότερες επιλογές όταν πρόκειται για τον ντεκαφεϊνέ καφέ, γεγονός που μπορεί να είναι αρκετά περιοριστικό για τους ανθρώπους που αναζητούν την ποικιλία και τους αρέσει να πειραματίζονται με τις γεύσεις.

Πλεονέκτημα: Ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο

Η καφεΐνη είναι γνωστή ως ενεργητικό συστατικό που τονώνει, οπότε δεν είναι ακριβώς η καλύτερη επιλογή όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Ένα ωραίο φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ είναι πολύ πιο κατάλληλο ως βραδινό ρόφημα.

Μειονέκτημα: Ο ντεκαφεϊνέ είναι αδύναμος

Για ορισμένους, ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί να μοιάζει αρκετά άτονος και αδιάφορος γευστικά, δεδομένου ότι γενικά περιέχει μόνο 3% καφεΐνη. Πολλοί πίνουν καφέ επειδή τους κάνει να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια ή απλώς απολαμβάνουν την έντονη γεύση του, οπότε μια τόσο λίγη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί δεν παίρνουν απλά λίγο νερό αν χρειάζονται μια εναλλακτική λύση!

Πλεονέκτημα: Η γεύση του ντεκαφεϊνέ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η γεύση είναι πολύ υποκειμενική. Ορισμένοι προτιμούν πραγματικά την πιο ήπια, γλυκιά γεύση που προσφέρει ο ντεκαφεϊνέ. Και για εκείνους που σκέφτονται να εγκαταλείψουν εντελώς τον ντεκαφεϊνέ για ένα ποτήρι νερό, ένα υγρό χωρίς γεύση μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά άνοστο.

Ο ντεκαφεϊνέ παρέχει μια ζεστή, ανακουφιστική, κρεμώδη γεύση καφέ χωρίς καμία από τις αρνητικές παρενέργειες.

 

Καλάθι close