Italaroma, ο Αυθεντικός Ιταλικός Καφές

Ristretto Vs Espresso Δύο μπερδεμένες έννοιες ή μήπως όχι;

Ristretto Vs Espresso Δύο μπερδεμένες έννοιες ή μήπως όχι;

Ristretto Vs Espresso Δύο μπερδεμένες έννοιες ή μήπως όχι;

Ξέρουμε ότι το ristretto και ο espresso φαίνονται σαν το ίδιο πράγμα, απλά με διαφορετικά ονόματα. Αλλά είναι όντως έτσι; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, επειδή υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Αλλά αυτό απαντά μόνο στο μεγαλύτερο ερώτημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε στη διαφορά ristretto vs espresso. Θα εξετάσουμε το καθένα από αυτά και στη συνέχεια θα τα θέσουμε αντιμέτωπα. Ας ξεκινήσουμε!

Τι ακριβώς είναι ο εσπρέσο;

Ο εσπρέσο είναι ένας συμπυκνωμένος καφές. Φανταστείτε να παίρνετε όλες τις γεύσεις, την υφή και το άρωμα από ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ και να το συμπυκνώνατε. Αυτό είναι το ρόφημα εσπρέσο. Συνήθως, χρησιμοποιείτε μια τυπική δόση 18 γραμμαρίων λεπτοαλεσμένων κόκκων καφέ με περίπου τα διπλάσια σε νερό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια γευστική βόμβα, εκρηκτικής δόσης εσπρέσο. Για να το φτιάξετε, θα πρέπει να έχετε μια μηχανή εσπρέσο ή μια χειροκίνητη μηχανή εσπρέσο και μερικούς σοφά επιλεγμένους κόκκους καφέ.

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του εσπρέσο είναι η κρέμα. Η κρέμα είναι το ανοιχτό καφέ, κάπως αφρώδες κομμάτι στην κορυφή ενός σφηνάκι εσπρέσο. Η κρεμά είναι όλα τα νόστιμα έλαια που εκχυλίζονται από το αλεσμένο καφέ κατά τη διαδικασία παρασκευής. Ένας καλός εσπρέσο πρέπει να έχει πλούσια, μελένια και παχιά κρέμα.

 

Πλεονεκτήματα

Ο παραδοσιακός εσπρέσο αποτελεί τη βάση για τα πιο δημοφιλή ροφήματα καφέ σε όλο τον κόσμο.

Εύκολος στην παρασκευή, σχεδόν κάθε καταναλωτική μηχανή εσπρέσο είναι προγραμματισμένη για παραδοσιακό εσπρέσο.

Νόστιμος και ισορροπημένος, ο καλός εσπρέσο είναι ένας από τους πιο αγνούς τρόπους για να γευτείς και να βιώσεις την εμπειρία του καφέ.

Μειονεκτήματα

Μπορεί να τον βαρεθείτε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο πειραματισμού όταν παρασκευάζετε παραδοσιακό εσπρέσο.

 

Τι είναι ο Ristretto Espresso;

Η πιο βασική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί εδώ είναι τι σημαίνει ristretto; “Ristretto” στα ιταλικά σημαίνει “περιορισμένος”. Έτσι, μπορείτε να σκεφτείτε έναν εσπρέσο ristretto ως ένα περιορισμένης περιεκτικότητας σφηνάκι.

Αυτό βασικά σημαίνει ότι η ποσότητα του νερού που επιτρέπεται να περάσει μέσα από τον αλεσμένο καφέ όταν βάζετε το σφηνάκι στην μηχανή, είναι περιορισμένη. Έτσι, ένα σφηνάκι ristretto έχει τα ίδια συστατικά με τον εσπρέσο, αλλά με μια τροποποιημένη μέθοδο παρασκευής.

Ουσιαστικά ο ristretto διαθέτει σε περιεκτικότητα καφέ το μισό ή τα ¾ του όγκου ενός κανονικού εσπρέσο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν περιορίσουμε την ποσότητα του νερού που περνάει μέσα από τον καφέ μας, θα πάρουμε λιγότερο καφέ. Το ristretto είναι το αντίθετο του espresso lungo, όπου η δόση παρατείνεται και αφήνεται περισσότερο νερό να περάσει μέσα από τον αλεσμένο καφέ.

Να θυμάστε ότι ο καφές εκχυλίζεται σε τρία μέρη και με συγκεκριμένη σειρά: ξινός, γλυκός και στη συνέχεια πικρός. Το να τραβήξετε ένα ristretto σημαίνει να αφαιρέσετε μεγάλο μέρος της πικρής εκχύλισης. Θα πρέπει να έχετε ένα σφηνάκι που είναι ελαφρώς πιο γλυκό και πιο ζωηρό στο χρώμα.

 

Πλεονεκτήματα

Πιο γλυκός και μικρότερος από τον εσπρέσο.

Πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Καλύτερος για πειραματισμούς.

Μειονεκτήματα

Δεν είναι τόσο ευέλικτος καφές, επειδή οι γεύσεις του είναι τόσο μοναδικές.

 

Ristretto Vs Espresso: Σύγκριση

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά για να βρούμε τη διαφορά μεταξύ του ristretto και του espresso. Και ας ανακηρύξουμε έναν νικητή για κάθε ενότητα.

 

Γεύση

Ο εσπρέσο έχει γεύση καφέ. Αλλά αυτή δεν είναι μια αρκετά ικανοποιητική απάντηση. Δεδομένου ότι είναι τόσο μικρός καφές, έχει εξαιρετικά έντονη και πλούσια γεύση. Φανταστείτε να συσκευάζετε όλη τη γεύση ενός κανονικού φλιτζανιού καφέ σε μερικές μπουκιές. Όσο έντονος κι αν είναι ο εσπρέσο, είναι επίσης ισορροπημένος. Και ενώ μπορεί να μη φαίνεται έτσι σε έναν νέο καταναλωτή καφέ, ο εσπρέσο έχει στοιχεία ξινής, γλυκιάς και πικρής γεύσης για να δημιουργήσει έναν απαλό και νόστιμο καφέ.

Το Ristretto είναι επίσης μια αρκετά έντονη εμπειρία, αλλά χωρίς τις πικρές νότες. Δεδομένου ότι τα σφηνάκια ristretto σταματούν πριν από την πλήρη εκχύλιση από τους κόκκους του καφέ, τα σφηνάκια ristretto δεν εξάγουν τόσες πικρές γεύσεις από τον καφέ. Το Ristretto πρέπει να έχει πιο γλυκιά γεύση, πιο έντονη και πιο όξινη.

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο χάσμα μεταξύ του καλού ristretto και του καλού espresso. Ο τρόπος που επιλέγει ο barista σας να παρασκευάσει κάθε σφηνάκι θα αλλάξει τη γεύση του. Αλλά σε γενικές γραμμές, ο παραδοσιακός εσπρέσο έχει ένα πιο ισορροπημένο προφίλ, ενώ το ristretto τείνει προς την οξύτητα και τη γλυκύτητα.

Νικητής: Ο κανονικός εσπρέσο. Είναι απλά πιο ευέλικτος και εύχρηστος σε παρασκευές από τον ristretto.

 

Για τι χρησιμοποιούνται

Ο κανονικός εσπρέσο είναι η βάση για τα πιο δημοφιλή ροφήματα καφέ σε όλο τον κόσμο. Πράγματα όπως οι λάτε, οι καπουτσίνο ή οι μόκα. Αποτελούν τη βάση επειδή έχουν μια τολμηρή, στρογγυλεμένη και έντονη γεύση. Επειδή ο εσπρέσο έχει τόσο έντονη γεύση, η αραίωση του καφέ με γάλα στον ατμό ή σιρόπια δεν έχει τόσο έντονο αποτέλεσμα όπως θα είχε με το ristretto.

Τα σφηνάκια ristretto καταναλώνονται συνήθως μόνα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μοναδικά στο γευστικό τους προφίλ και έχουν μια πιο γλυκιά, πιο όξινη γεύση. Ωστόσο, εξακολουθούμε να τα απολαμβάνουμε σε μικρότερα ροφήματα καφέ, όπως cortados ή παραδοσιακά macchiatos. Δεν υπάρχει τόσο πολύ γάλα για να αραιώσει το ristretto και η γεύση του μπορεί ακόμα να λάμψει.

Έχετε όμως κατά νου ότι τόσο τα σφηνάκια ristretto όσο και τα κανονικά σφηνάκια εσπρέσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ρόφημα. Απλώς θα έχουν ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις.

Νικητής: Ristretto. Η χρήση ristretto σε μικρότερα ροφήματα, όπως τα παραδοσιακά macchiatos ή cortados, τα κάνει πραγματικά ενδιαφέροντα και μοναδικά.

 

Πώς παρασκευάζονται

Τα παραδοσιακά σφηνάκια εσπρέσο φτιάχνονται πιέζοντας καυτό νερό μέσα από λεπτοαλεσμένο καφέ. Θα καταλήξετε με ένα απόλυτο σφηνάκι καφέ μετά από 25-30 δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας μια τυπική δόση των 18 γραμμαρίων.

Ένα ristretto παρασκευάζεται με την ίδια δόση, 18 γραμμάρια, όπως ένας κανονικός εσπρέσο, αλλά μόνο με τη μισή έως τα ¾ της ποσότητας νερού. Έτσι, θα καταλήξετε με ένα μικρότερο σφηνάκι. Και το σφηνάκι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο, περίπου 15-20 δευτερόλεπτα. Δεδομένου ότι λιγότερο νερό περνάει μέσα από τον καφέ, το ristretto δεν εξάγει τόσο πολύ άρωμα και έτσι απολαμβάνετε μια πιο γλυκιά εμπειρία.

Τα σφηνάκια εσπρέσο είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτούν. Τα σφηνάκια ristretto είναι λίγο πιο δύσκολα και σίγουρα απαιτούν μια καλή μηχανή εσπρέσο.

Νικητής: Κανονικός εσπρέσο. Φτιάχνεται εύκολα, είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε συνοχή και δεν απαιτεί μια εξαιρετικά βαθιά κατανόηση της εκχύλισης του καφέ.

 

Το συμπέρασμα

Θα βρείτε το ristretto και τον espresso σε όλες τις καφετέριες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσετε και τις δύο επιλογές και θα δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μέχρι τότε:

Επιλέξτε το Ristretto αν:

  • Θέλετε έναν ελαφρώς πιο γλυκό καφέ.
  • Θέλετε έναν πιο συμπυκνωμένο καφέ.
  • Θέλετε ένα μικρότερο ρόφημα.

Επιλέξτε έναν κανονικό εσπρέσο αν:

  • Θέλετε έναν στρογγυλεμένο και πιο ισορροπημένο καφέ.
  • Θέλετε να καταναλώσετε όλη την καφεΐνη που μπορεί να προσφέρει μία δόση καφέ.
  • Θέλετε ένα παραδοσιακό ρόφημα καφέ, όπως καπουτσίνο ή λάτε.
Καλάθι close