Έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές καφέ μπορεί να επωφελούνται σημαντικά από το πρωινό τους φλιτζάνι καφέ, ακόμη και αν τους αρέσει λίγο γλυκός. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω και συνεχίστε να πίνετε όπως σας αρέσει τον πρωινό σας καφέ…άφοβα! Μάθετε τα πάντα για τα οφέλη του καφέ
Οφέλη του καφέ: Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να συνδέεται με την μακροζωία
Μάθετε τα πάντα για τα οφέλη του καφέ. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν τον καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology. Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, στιγμιαίες και χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.
“Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, ο αλεσμένος, ο στιγμιαίος και ο ντεκαφεϊνέ καφές συσχετίστηκαν με ανάλογες μειώσεις στην επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Peter Kistler από το Baker Heart and Diabetes Research Institute, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. “Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ήπια έως μέτρια πρόσληψη αλεσμένου, στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ καφέ θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής”.
Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση των διαφόρων παρασκευασμάτων καφέ στην υγεία και την επιβίωση της καρδιάς. Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα, η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος περιελάμβανε τη στεφανιαία νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη περιελάμβανε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διάμεση ηλικία ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή ντεκαφεϊνέ καφέ.
Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από μία, μία, δύο έως τρεις, τέσσερις έως πέντε και περισσότερες από πέντε κούπες την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ, τα οποία αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.
Οι καταναλωτές καφέ συγκρίθηκαν με τους μη καταναλωτές όσον αφορά την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου, μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την αποφρακτική άπνοια ύπνου, την κατάσταση καπνίσματος και την κατανάλωση τσαγιού και αλκοόλ. Οι πληροφορίες για την έκβαση λήφθηκαν από ιατρικά αρχεία και αρχεία θανάτου. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 12,5 έτη.
Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τα οποία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ συνδέθηκαν με 14%, 27% και 11% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για τα παρασκευάσματα χωρίς καφεΐνη, τα αλεσμένα και τα στιγμιαία παρασκευάσματα, αντίστοιχα.
Μια αρρυθμία διαγνώστηκε σε 30.100 (6,7%) συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές, αλλά όχι ο καφές χωρίς καφεΐνη, συσχετίστηκε με μείωση των αρρυθμιών, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής. Σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια ημερησίως για τον αλεσμένο καφέ και δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως για τον στιγμιαίο καφέ, με 17% και 12% μειωμένους κινδύνους, αντίστοιχα.
Ο καθηγητής P. Kistler* δήλωσε: “Ο κίνδυνος για την υγεία είναι πολύ μεγάλος: “Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, αλλά το ρόφημα περιέχει περισσότερα από 100 βιολογικά ενεργά συστατικά. Είναι πιθανό ότι τα μη καφεϊνούχα συστατικά ήταν υπεύθυνα για τις θετικές σχέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, της καρδιαγγειακής νόσου και της επιβίωσης. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μια υγιής για την καρδιά συμπεριφορά”.
*Ο καθηγητής Peter Kistler είναι κλινικός καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος και διεθνής πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού.
Η προσθήκη ζάχαρης στο ρόφημα μας δεν επηρεάζει τις ωφέλιμες για την υγεία επιδράσεις του καφέ – οφέλη του καφέ.
Η Mary Mosquera Cochran, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που συμμετείχε σε άλλη παρόμοια ακαδημαική έρευνα, σημείωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, την οποία όρισε ως δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, έχει προηγουμένως συσχετιστεί με πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Αυτές περιλαμβάνουν μειωμένους κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Αλτσχάιμερ, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του ήπατος, μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης.
Η Cochran δήλωσε ότι, με βάση την έρευνα της ομάδας και άλλες μελέτες, φαίνεται ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την αύξηση της διάρκειας ζωής. Δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο, σημείωσε, αλλά αυτή η μελέτη υποστηρίζει αυτή την άποψη.
Η Cochran σημείωσε επίσης ότι βρήκε ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μέτρια πρόσληψη ζάχαρης με τον καφέ (1,5 έως 3,5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα) δεν μείωσε τα οφέλη για την υγεία. Βρήκε επίσης ενδιαφέρον ότι το αποτέλεσμα με τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν ασαφές.
Τόσο οι καφέδες με ζάχαρη όσο και οι καφέδες χωρίς ζάχαρη συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έπιναν καφέ με ζάχαρη είχαν λίγο καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν έβαζαν καθόλου ζάχαρη στο φλιτζάνι του καφέ τους.
Οι καταναλωτές καφέ με ζάχαρη είχαν έως και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ενώ όσοι έπιναν καφέ χωρίς ζάχαρη είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
“Όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες παρατήρησης”, είπε, “μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστεί πραγματικά η επιρροή των άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία, καθώς και το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην πρόσληψη καφέ με την πάροδο του χρόνου, που μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα”.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με συγκεκριμένες συστάσεις για την κατανάλωση καφέ καθώς και τα οφέλη του καφέ, η Cochran δήλωσε: “Εφόσον δεν εμφανίζετε αρνητικές παρενέργειες, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατευτείτε από πολλές χρόνιες ασθένειες και να αυξήσετε τη μακροζωία”.
Η ίδια προτείνει ότι αν θεωρείτε τον καφέ υπερβολικά διεγερτικό, μπορεί να εξακολουθείτε να πίνετε ντεκαφεϊνέ καφέ, καθώς πιστεύεται ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτόν προσδίδουν πολλά από τα οφέλη του για την υγεία.
“Να θυμάστε επίσης”, δήλωσε η Cochran, “ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη που πρόσθεσαν ζάχαρη στον καφέ τους δεν πρόσθεσαν πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε φλιτζάνι. Έτσι, είναι μάλλον καλύτερη ιδέα να επιμείνετε σε απλά ροφήματα καφέ όπου ελέγχετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης και αποφεύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά”.
“Με βάση τα ευρήματα, μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει λόγος οι περισσότεροι καταναλωτές καφέ να εξαλείψουν το ρόφημα από τη διατροφή τους, αλλά να είναι προσεκτικοί με τους εξειδικευμένους καφέδες με περισσότερες θερμίδες”, δήλωσε.
Κι αφού λοιπόν μάθαμε τα οφέλη του καφέ, ανακαλύψτε τον καφέ espresso της Italaroma για να απολαμβάνετε καθημερινά το φλιτζάνι καφέ σας!